Pyszne ciasto z truskawkami i rabarbarem
Pyszne ciasto z truskawkami i rabarbarem
Truskawki i rabarbar to bardzo lubiane owoce sezonowe. W maju i czerwcu można znaleźć ich mnóstwo na wszystkich targach. Warto je kupować i jadać w różnej postaci. Poza sokami i koktajlami, bardzo dobrze sprawdzają się jako elementy ciast. Oto jeden z lepszych przepisów na ciasto truskawkowo-rabarbarowe.
Niezbędne składniki
Do przygotowania dobrego ciasta potrzebne są odpowiednie składniki. W przypadku ciasta z owocami są to:
* 1 szklanka mąki pszennej,
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
* 1 szklanka cukru,
* 1 kostka masła,
* 4 jajka,
* 3 łyżki śmietany 22%,
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1/2 kg rabarbaru,
* 1 kg truskawek,
* cukier puder.Pierwszy etap
Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc warto wcześniej wyjąć je z lodówki. Następnie wrzucić do miski i dodać cukier. Dla smaku można dosypać również 1 łyżeczkę cukru waniliowego. Utrzeć składniki na puszystą masę, najlepiej przy pomocy kuli do ucierania.
Drugi etap
Do uzyskanej masy dodawać powoli po 1 żółtku. Można rozpocząć używanie miksera, jednak na najniższych obrotach. Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki, połączone z proszkiem do pieczenia, a na koniec śmietanę. Jeżeli ciasto jest już dość gęste, zamiast miksera można używać łyżki.
Trzeci etap
Białko ubić na puszystą pianę. Przed ubijaniem można dodać szczyptę soli. Gotową pianę dodać do masy i dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki. Kiedy masa będzie gęsta, przelać ją do przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia, formy.
Czwarty etap
Umyte i pozbawione szypułek truskawki pokroić na kawałki, rabarbar na plasterki, po czym posypać owocami wierzch ciasta.Wypełnioną formę do pieczenia włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piec 50 minut, a następnie ostudzić. Przed pokrojeniem i podaniem posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego!