Jak przyrządzić pyszny placek z jagodami?
Jak przyrządzić pyszny placek z jagodami?
Placek drożdżowy, pachnący i posypany cukrem pudrem, to prawdziwy rarytas na letnie popołudnie. Zamiast używać mrożonych owoców do niego, lepiej skorzystać z owoców sezonowych, w tym z jagód. Pojawiają się na chwilę, tylko latem, więc dobrze jest przygotować z nich wspaniały placek. Oto przepis.
Przydatne produkty spożywcze
Do wykonania placka z jagodami potrzebne są odpowiednie składniki, najlepiej bardzo świeże. Wśród niezbędnych elementów znajdują się:
* 250 g mąki pszennej,
* 150 ml mleka,
* 4 jajka,
* 1 szklanka cukru,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 500 g jagód,
* szczypta soli,
* cukier puder (do posypania).Pierwszy krok
Masło przełożyć do niewielkiego garnka, dosypać cukier zwykły i cukier waniliowy. Zamieszać. Podgrzewać na bardzo małym ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Od czasu do czasu mieszać, żeby nie doszło do przypalenia się masła. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.
Drugi krok
Gdy masło ostygnie, dodać do niego mąkę z proszkiem do pieczenia. Warto oba składniki wymieszać wcześniej i wsypać razem. Dodać sól.Białka i żółtka oddzielić od siebie. Białka pozostawić w osobnej misce, a żółtka dodać do masła i mąki. Zacząć miksować na średnich obrotach, stopniowo dolewając mleko, aż do powstania jednolitej masy.
Trzeci krok
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Kiedy już takie będą, dodać 1 łyżkę cukru i jeszcze przez chwilę ubijać. Następnie stopniowo dodawać do gotowej już masy i miksować na najniższych obrotach, do momentu, kiedy składniki będą tworzyć jednolitą, gęstą miksturę.
Czwarty krok
Przygotowane jagody opłukać zimną wodą, osuszyć, a następnie wymieszać z 2 łyżkami mąki. Następnie przygotować formę do pieczenia. Nasmarować ją masłem lub margaryną, oprószyć bułką tartą i przelać do niej ciasto. Na sam wierzch wysypać wszystkie owoce.Formę wsunąć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 40 – 45 minut. Po upieczeniu wystudzić, a przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.