Przepis na szarlotkę z kubka
Przepis na szarlotkę z kubka
Szarlotka to zdecydowanie jedno z najchętniej pieczonych ciast w Polsce. Jest ono też najbardziej lubiane, popularne, no i oczywiście ma niezliczoną ilość wersji – co dom albo gospodyni, to inny sposób na szarlotkę, a każdy pyszny i niepowtarzalny. Szarlotka jest taka dobra najczęściej z powodu tego, iż łączy się w niej słodycz kruchego ciasta, bitej śmietany albo jeszcze innych dodatków z kwaskowatością i teksturą jabłek. Czasami jednak mamy ochotę tylko na kawałek szarlotki i nie chcemy piec całej blachy. Rzecz jasna, możemy wtedy po prostu udać się do cukierni albo kawiarni i zafundować sobie taką pyszną przekąskę, ale możemy także zrobić w domu tylko jedną czy dwie porcje, a na dodatek podane w fantazyjny sposób. Jak zrobić domową szarlotkę z kubka? Sprawdź koniecznie.
Przygotuj jabłka
Twarde i kwaśne jabłka umyj, a następnie obierz i usuń z nich gniazda nasienne. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Na koniec jabłka przerzuć do miseczki i posyp je odrobiną cynamonu (tyle, ile lubisz).
Mieszanie jabłek
Uszykuj małą blaszkę. Połóż na niej papier do pieczenia, a następnie wysyp na nie jabłka z cynamonem. Potem dodaj do nich zimne masło pocięte na drobną kostkę. Wszystko razem bardzo dobrze wymieszaj i zasyp cukrem waniliowym oraz białym lub brązowym. Dobrze jest użyć tego drugiego cukru, dlatego że lepiej komponuje się ze smakiem jabłek i nadaje im ładny kolor.
Pieczenie jabłek
Jabłka wymieszane z cukrem oraz masłem wstaw do piekarnika. Powinien być on nagrzany do 200°C. Jabłka będą się piec około 40 minut. Po tym czasie wyjmij je, ale nie wyłączaj piekarnika.
Wykładanie kubków ciastem
Otwórz opakowanie ciasta francuskiego i podziel je na spore płaty. Uszykuj cztery kubki dość wysokie i szerokie. Każdy z kubków wysmaruj w środku tłuszczem, masłem, margaryną albo olejem. Potem wyłóż je płatami ciasta francuskiego. Każdy z płatów od wewnątrz posmaruj dżemem morelowym. Wrzuć upieczone jabłka, aż do samego brzegu kubka, a następnie ze skrawków ciasta francuskiego zrób na powierzchni jabłek kratę (jak w amerykańskim Apple pie). Powtórz te czynności z każdym kubkiem.
Pieczenie
Kubki z szarlotką przełóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto będzie piekło się przez około 25 minut. Po tym czasie wyjmij je i odczekaj kilka minut, aż trochę ostygnie. Posyp ciasto cukrem pudrem. Jeszcze ciepłą szarlotkę podawaj z lodami. Smacznego!