Deser na weekend – sernik cappuccino
Deser na weekend – sernik cappuccino
Połączenie sernika i smaku kawy to dla wielu idealny zestaw. Zazwyczaj osiąga się go, nakładając na talerz kawałek ciasta z masą serową oraz parząc dobrą kawę. Jednak można połączyć smakowe doznanie i przygotować sernik cappuccino. Wyjątkowy, lekki, dobry zarówno dla łakomczuchów, jak i dla tych, którzy po ciężkiej diecie chcą pozwolić sobie na zjedzenie czegoś wyjątkowego.
Potrzebne produkty
Dobry deser to przede wszystkim dobre produkty. Do sernika o smaku cappuccino należy przygotować pełen zestaw produktów. Do wykonania spodu niezbędne są:
* 100 g herbatników,
* 30 g migdałów,
* 30 g cukru,
* 50 g masła.
Natomiast do przygotowania masy serowej potrzebne są:
* 900 g twarogu,
* 1/2 szklanki śmietany 18%,
* 3/4 szklanki cukru,
* 1/4 łyżeczki cynamonu,
* 1/4 szklanki wody,
* 4 jajka,
* 3 łyżki mąki pszennej,
* 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
Jak widać, patrząc na składniki spodu, można nazwać ten sernik sernikiem dla leniwych, którzy nie lubią długiego zagniatania masy, ucierania i ubijania jajek.Pierwszy krok
Najlepiej zacząć od przygotowania masy. Masło roztopić i lekko ostudzić. Herbatniki połamać na drobne części i dodać do nich cukier. Migdały – można zamienić je na orzechy – zgnieść lub zemleć i dodać do pozostałych składników. Dolać do nich masło. Wymieszać, żeby składniki dobrze połączyły się ze sobą. Tortownicę należy wyłożyć papierem do pieczenia, po czym przełożyć na nią składniki i mocno docisnąć, żeby masa pokryła całe dno.
Drugi krok
Ciasto od razu po przygotowaniu włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. W tym czasie przystąpić do przyrządzania masy serowej. Ser zemleć lub kupić ser przeznaczony do serników, wówczas etap mielenia można pominąć, dodać cukier i zmiksować. Nie zaprzestając miksowania dodawać jajka – pojedynczo. Na zakończenie dodać śmietanę.
Trzeci krok
Kawę i cynamon rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Poczekać, aż ostygnie, po czym dodać do masy serowej i ponownie zacząć ją miksować. Na zakończenie dosypać mąkę. Gdy masa będzie już gładka, a wszystkie składniki połączone, można przelać ją na upieczony spód, rozkładając równomiernie po całej formie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i w tej temperaturze przypiekać 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni Celsjusza i piec przez 1 godzinę. Zanim ukroi się pierwszy kawałek sernika, warto schłodzić go przez 3 godziny w lodówce.