Jak zrobić doskonałe ciasto jabłkowo-cynamonowe?
Jak zrobić doskonałe ciasto jabłkowo-cynamonowe?
Wspaniały zapach, kojarzący się z jesienią oraz przyjemnością, jeszcze lepszy smak, uzyskany dzięki owocom, to właśnie ciasto z jabłkami oraz cynamonem. Doskonale uzupełnia podwieczorek przy kawie i herbacie w chłodne jesienne popołudnie. Zaletą ciasta jest nie tylko jego doskonały smak, lecz również prostota wykonania. Warto sprawdzić to samodzielnie.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby przyrządzić dobre ciasto, trzeba zebrać odpowiednie składniki do jego wykonania. Należą do nich:
* 2 szklanki mąki,
* 1 szklanka cukru,
* 3/4 szklanki oleju,
* 4 jajka,
* 4 jabłka,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* sól.Pierwszy krok
Do miski wbić całe jajka oraz wsypać cukier. Można dodać 1 łyżeczkę cukru waniliowego, chociaż nie jest to konieczne. Miksować całość na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Drugi krok
W osobnej misce zmieszać ze sobą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Następnie powoli, po 1 – 2 łyżki, dodawać mąkę z dodatkami do masy jajecznej. Cały czas mieszać mikserem ustawionym na małe lub średnie obroty.
Trzeci krok
Gdy mąka oraz masa jajeczna połączą się ze sobą, można zacząć dodawać olej. Jednak podobnie jak mąkę, trzeba dodawać go porcjami. W przeciwnym razie jest duże prawdopodobieństwo otrzymania zakalca.
Czwarty krok
Jabłka dokładnie umyć. Przeciąć na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w kostkę, po czym wrzucić do masy i dokładnie wymieszać ciasto, żeby jabłka stały się jego integralną częścią.Prostokątną formę do pieczenia posmarować masłem i posypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na nią masę jabłkowo-cynamonową, rozprowadzając równomiernie po całym dnie, a następnie włożyć formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 45 – 50 minut. Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, chociaż nie jest to konieczne.