Jak przygotować jabłecznik na podwieczorek?

Opiekun artykułu: kaziunia
Advertising
Jak przygotować jabłecznik na podwieczorek?

Jak przygotować jabłecznik na podwieczorek?

Jabłecznik to jedno z najbardziej lubianych ciast. Może być wykonane na różne sposoby i podawane z wieloma dodatkami, jednak zawsze smakuje tak samo dobrze. Gdy nadchodzi weekend i ma się ochotę na małą rozpustę cukierniczą, warto sięgnąć po tradycyjny przepis na ciasto z jabłkami, które zawsze musi się udać.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Aby upieczenie dobrego ciasta było możliwe, trzeba przygotować odpowiednie składniki. Należą do nich przede wszystkim:
    * 500 g mąki pszennej,
    * 250 g margaryny,
    * 5 żółtek,
    * 4 łyżki cukru,
    * 1 łyżka śmietany kwaśnej,
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego,
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    * 1,5 kg jabłek,
    * cynamon.
    Przydatne są również dodatki do ciasta, które bardzo dobrze smakuje zwłaszcza z bitą śmietaną oraz 1 gałką lodów.

  • Etap pierwszy

    Przygotowane jabłka umyć i obrać ze skórki. Przekroić na pół i pozbawić owoce gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce albo pokroić na kawałki. Dodać 2 łyżki cukru i podsmażyć na patelni aż do powstania musu. Pozostawić do ostygnięcia.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Do żółtek dodać cukier waniliowy i 2 łyżki cukru. Utrzeć całość na puszystą masę. W osobnej misce posiekać margarynę lub zetrzeć ją na tarce. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz masę z żółtek. Zagnieść ciasto rękami, aż będzie stanowiło gładką, żółtą masę. Podzielić ciasto na 2 równe części.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Obie części ciasta rozwałkować na prostokąty o takiej samej wielkości, pasujące do formy do pieczenia. Pierwszy z placków przełożyć do formy, wyrównać i nakłuć widelcem w kilku miejscach. Dodać do musu jabłkowego dowolną ilość cynamonu. Zamieszać, po czym przełożyć mus na ciasto. Jeszcze raz posypać cynamonem.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Na mus jabłkowy położyć drugi placek ciasta i również nakłuć widelcem w kilku miejscach. Formę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 45 minut.Jabłecznik najlepiej smakuje, kiedy jest jeszcze ciepły, z dodatkiem śmietany, lodów lub tylko cukru pudru.