Przepis na szarlotkową tartę

Opiekun artykułu: maagda
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 2 godz.
Advertising
Przepis na szarlotkową tartę

Przepis na szarlotkową tartę

Szarlotka to zdecydowanie jeden z najczęściej przygotowywanych deserów w polskich domach. Nie ma w tym nic dziwnego, wszak jabłka dostępne są u nas na każdym targu, w każdym małym warzywniaku czy większym sklepie. Szarlotka natomiast łączy w sobie cechy idealnego ciasta, jest jednocześnie słodka i kwaskowata, a na dodatek, co dom, to inny przepis na nią. Można z szarlotką eksperymentować do woli, dodając do niej najróżniejsze składniki, które wzbogacą lub przełamią smak jabłek. Poniżej znajdziesz przepis na typową szarlotkę, ale w trochę inny wydaniu. Kruche ciasto, cukier puder oraz jabłka to połączenie idealne. Przygotuj tę tartę już dziś i rozpieść nią podniebienia swojej rodziny.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

Na dużą formę:

350 gram mąki pszennej

225 gram zimnego masła

2 żółtka

1 szklanka cukru pudru

1,5 kilograma twardych i kwaśnych jabłek

Sok z ½ cytryny

1 płaska łyżeczka cynamonu

1 cukier waniliowy

3 łyżki cukru

kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego / morelowego

Na dużą formę: 350 gram mąki pszennej 225 gram zimnego masła 2 żółtka 1 szklanka cukru pudru 1,5 kilograma twardych i kwaśnych jabłek Sok z ½ cytryny 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru kilka łyżek dżemu brzoskwiniowego / morelowego
  • Przygotowanie kruchego ciasta

    Wiele osób rezygnuje z przygotowywania tart z powodu konieczności zagniecenia kruchego ciasta. Nie jest to jednak wcale takie trudne zadanie, jeśli dokładnie przestrzega się instrukcji oraz zasady, iż ciasta kruchego nie wyrabia się długo – trzeba to zrobić jak najszybciej, do momentu, aż wszystkie składniki zlepią się ze sobą w jedną kulkę.Na stolnicę lub do dużej miski przesyp mąkę. Odważ ją dokładnie. Następnie dodaj cukier puder i wymieszaj go z mąką. Potem dodaj żółtka i wymieszaj je lekko z mąką. Na koniec dodaj pokrojone w kostkę, schłodzone masło i od tego momentu zacznij szybkie ruchy palcami i zagnieć ciasto. Gdyby było zbyt sypkie, dodaj jedną łyżkę zimnej wody.Ciasto owiń teraz folią spożywczą. Powinno leżakować w lodówce przez co najmniej pół godziny, ale najlepiej, gdybyś zostawiła je tam na 1 – 2 godziny. W tym czasie możesz przygotować jabłkowe nadzienie.

  • Przygotowanie nadzienia

    Przygotowanie nadzienia

    Jabłka umyj dokładnie, potem obierz i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na cienkie, półksiężycowe plastry. Postaw rondelek na ogniu. Następnie wrzuć do niego jabłka i podgrzej je trochę. Potem dodaj płaską łyżeczkę cynamonu (możesz dodać mniej, jeśli nie lubisz jego smaku), a następnie dodaj sok z połowy cytryny, jeden cukier waniliowy (16 gram) oraz 3 łyżeczki cukru. Jabłka mogą się trochę rozpadać, ale uważaj, aby nie powstała z nich masa na dżem. Odstaw rondel z ognia i przestudź jabłka.

  • Przygotowanie tarty do pieczenia

    Przygotuj formę na tartę. Jeśli masz silikonową, to nie musisz jej natłuścić, a jeśli metalową, to zrób to olejem lub masłem. Następnie wyjmij ciasto kruche z lodówki, a potem podziel je na dwie części, a jedna z nich może być nieco większa. Jedną częścią wyłóż dno i brzegi tarty, nasmaruj ją dżemem i wyłóż na niego jabłka. Następnie jabłka przykryj pozostałą częścią ciasta i zlep ją z brzegami tarty.Włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 40 minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Tartę podawaj po wystudzeniu. Świetnie będą do niej pasować lody śmietankowe lub waniliowe. Smacznego!