Jak przygotować pyszny tort orzechowy?

Opiekun artykułu: klawy
Advertising
Jak przygotować pyszny tort orzechowy?

Jak przygotować pyszny tort orzechowy?

Urodziny, imieniny, Dzień Matki oraz inne uroczystości rodzinne wymagają odpowiedniego dodatku w postaci tortu. Dzięki niemu można poczuć, że dzień jest naprawdę wyjątkowy. Bardzo dobrze podkreśla to ciasto orzechowe, które nie jest trudne do wykonania. Oto łatwy i sprawdzony przepis dla każdego.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Do upieczenia orzechowego tortu potrzebne będą świeże, dobre składniki do przygotowania ciasta oraz kremu. Wykonanie biszkoptu wymaga:
    * 250 g mąki,
    * 200 g cukru,
    * 150 g orzechów włoskich,
    * 10 jaj,
    * 2 łyżek oleju,
    * 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * 1 szklanki zmielonych biszkoptów.
    Do wykonania kremu niezbędne są:
    * 400 ml mleka,
    * 400 g orzechów włoskich,
    * 400 g masła,
    * 300 g cukru,
    * 2 łyżki spirytusu,
    * orzechy (do ozdoby).

  • Etap pierwszy

    Oddzielić białka od żółtek. Białka powinny znaleźć się w suchej, czystej misce. Po rozdzieleniu rozpocząć ubijanie białek na sztywną pianę. Kiedy osiągnie taki wygląd, rozpocząć dodawanie cukru, powoli, cały czas miksując.

  • Etap drugi

    Etap drugi

    Po wykorzystaniu całego cukru należy dodawać żółtka – najlepiej pojedynczo, łącząc je z puszystą masą. Po wykonaniu tego odłożyć mikser i już przy pomocy łyżki dodawać oraz mieszać z pianą mąkę, biszkopty, posiekane orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Na zakończenie wlać olej.Gdy uzyska się gładką, jednolitą masę, można przelać ją do okrągłej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piekarnik warto włączyć jeszcze w czasie przygotowywania masy. Piec 40 minut.

  • Etap trzeci

    Etap trzeci

    Mleko wlać do rondelka i zagotować. Kiedy zacznie unosić się lekko, wsypać cukier i gotować przez 10 minut na niewielkim ogniu. Dodać zmielone orzechy i gotować kolejne 5 minut. Ostudzić.W misce utrzeć masło przy pomocy miksera. Najlepiej, aby było w temperaturze pokojowej, będzie łatwiejsze do rozrobienia. Nie przerywając miksowania, dodawać po 1 łyżce masy orzechowej. Na końcu dodać spirytus, po czym odstawić miskę na 30 minut w chłodne miejsce.

  • Etap czwarty

    Etap czwarty

    Ostudzone ciasto podzielić na 3 równe części. Rozsmarować krem na powierzchni jednego, nałożyć środkową część, znów posmarować i przykryć ostatnim fragmentem ciasta. Całość pokryć kremem, a wierzch ozdobić orzechami. Włożyć do lodówki na 30 minut, a następnie podawać.

Popularne tagi
  • jabłecznik
  • nutella
  • piana z jajkami
  • rabarbar
  • smaczne ciasto z jabłkami
  • clafoutis
  • ciasto francuskie z jagodami
  • kolorowe ciasto
  • składniki na sernik z brzoskwiniami
  • ciasto z malinami
  • szarlotka
  • brownie
  • miąższ z dyni
  • składniki na biszkopt
  • tarta truskawkowo-raarbarowa