Podstawy i techniki gotowania (146)

  • Jak tanio się wyżywić?

    Na jedzenie wydaje się spore sumy pieniędzy, nie tylko miesięcznie, lecz nawet tygodniowo. W ten sposób z budżetu może odpływać dużo gotówki, którą można by spożytkować na coś zupełnie innego. Gdy wydaje Ci się, że przejadasz więcej, niż powinieneś, że kupujesz jedzenie, a ono się marnuje, zweryfikuj swoje nawyki żywnościowe. Czytaj więcej »

    hanaana

  • Jak przygotować oryginalne naleśniki 3 w 1?

    Naleśniki nie są i nie muszą być nudne. Co więcej, mogą stanowić szybkie danie tylko dla dorosłych, jeśli nada się im lekko alkoholowy posmak. W poniższym przepisie proponujemy tzw. naleśniki 3 w jednym, które oferują szybkość, łatwość oraz niecodzienny smak, wart spróbowania przynajmniej raz. Czytaj więcej »

    rav

  • Jak upiec szybkie ciasto ajerkoniakowe?

    Gdy poczujesz ochotę na coś słodkiego, nie biegnij od razu do cukierni. Biegnij do kuchni. Smaczny deser możesz zrobić szybciej, niż Ci się wydaje. Wystarczy kilka składników i niecałe 10 minut, żeby cieszyć się doskonałym smakiem oraz słodyczą. Spróbuj, a gdy raz spróbujesz ciasta z ajerkoniakiem, będziesz chciała do niego wracać jak najczęściej. Czytaj więcej »

    elkasin

  • Jak zrobić smaczne ciasto bananowe w 5 minut?

    Szybkie ciasta to wybawienie zarówno na okoliczność niespodziewanej wizyty gości, jak i dla leniwych łasuchów, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni przesadnie dużo czasu. Właśnie im dedykujemy poniższy przepis na ciasto bananowe, które mogą zrobić w kubku, bez konieczności robienia wcześniej wielkich zakupów na wielkie ciasto. Czytaj więcej »

    martaa

  • Prosty sposób przygotowania krówek-ciągutek

    Przy krówkach nie ma pytania: czy się je lubi? Lubi się, jednak albo ciągnące się, albo twardsze. Dyskusje na ten temat toczą się od lat i z pewnością nie zakończą się nigdy, ale można urozmaicić rozmowy na temat słodkich krówek – właśnie krówkami. Gdy jesteś fanem lub fanką krówek ciągutek, możesz samodzielnie dostarczyć sobie ich dowolną ilość. Czytaj więcej »

    tygrysek

  • Jak poprawnie smażyć na głębokim oleju?

    Smażenie na głębokim oleju nie jest szczególnie polecane na co dzień, ale są sytuacje oraz potrawy, które wymagają właśnie takiego przygotowania. Dobrze jest zabrać się do takiego smażenia poprawnie, żeby danie smakowało jak powinno, a nie tłuszczem. Oto kilka istotnych podpowiedzi, jak zadbać o przyrządzenie jedzenia na głębokim oleju, aby podawać na stół tylko to, co dobre. Czytaj więcej »

    chudini

  • Jak zrobić pyszną zapiekankę z ryżem?

    Zapiekanka to nie tylko makaron lub ziemniaki zapiekane w odpowiednim sosie. Ryż również nadaje się do wykonania takiej potrawy, często pozytywnie wpływając na kaloryczność zapiekanki. Dobór dodatków jest bardzo duży, ale jeśli nie masz pomysłu, co pasowałoby najlepiej do zapiekanego ryżu, żeby obiad zadowolił całą rodzinę, skorzystaj ze sprawdzonego przepisu. Czytaj więcej »

    susanah

  • Jak zrobić domowy karmel?

    Karmel jest nie tylko pachnący i pyszny, ale przede wszystkim bardzo przydatny do licznych deserów oraz wypieków. Oczywiście można bez problemu znaleźć karmel w sklepie, jednak znacznie lepszy jest karmel domowy. Można go użyć na różne sposoby, nawet wyjadając łyżeczką – choć z rozwagą, żeby nie przesadzić z ilością cukru jednego dnia. Czytaj więcej »

    litman

  • Jak zrobić dobre pieczarki nadziewane?

    Leśne grzyby trudno jest nadziewać, ale całkiem proste jest to w przypadku pieczarek. Można je nadziać dowolnymi składnikami, które dodadzą im smaku, stając się dobra przystawką na przyjęcie, jak również jako dodatek do obiadu. Gdy masz ochotę na grzyby z dodatkiem pysznego farszu, skorzystaj z poniższego przepisu – zachęcamy. Czytaj więcej »

    dlemons

  • Jak dobrze roztapiać czekoladę?

    Czekolada jest częstym dodatkiem do wielu deserów. Najczęściej jest to czekolada płynna, roztopiona. Proces topienia powinien być przeprowadzony w określony sposób, żeby nie doprowadzić do jej przypalenia. Aby wiedzieć, jak poprawnie to zrobić, warto przeczytać poniższy artykuł i cieszyć się później doskonałym smakiem czekolady i całego deseru. Czytaj więcej »

    dorka

  • Jak dobrze zrobić bitą śmietanę?

    Bita śmietana to idealny dodatek do wielu deserów – ciast, ciasteczek, lodów oraz podstawa licznych kremów do przekładania ciast. Jednak choć znana, nie zawsze wychodzi idealnie, co może powodować poważne problemy kulinarne. Gdy bita śmietana nie jest tak sztywna i puszysta, jak tego oczekujesz, skorzystaj z naszych sprawdzonych porad, dzięki którym Twoje desery zawsze będą wyśmienite. Czytaj więcej »

    marzencia

  • Jak przygotować prażone wiórki kokosowe?

    Wiórki kokosowe są bardzo przydatnym dodatkiem do ciast, deserów wszelkiego rodzaju, a nawet sałatek. Jednak wiórki prosto z paczki nie zawsze smakują tak dobrze, jak powinny. Znacznie lepiej sprawdzają się prażone wiórki kokosowe, których jednak nie kupi się w sklepie. Trzeba ten proces przeprowadzić samodzielnie, ale wcale nie jest to trudne. Czytaj więcej »

    artur

Popularne tagi
  • przepis na domową musztardę
  • właściwości żelujące
  • tort naleśnikowy
  • leczo z pieczarkami
  • zupa ogórkowa
  • słodkie tosty
  • brokuł
  • gotowanie
  • tosty z bananami
  • przyprawy w płynie
  • składniki odżywcze
  • mus jabłkowy
  • słodkie śniadanie
  • ziemniaki
  • prażona kukurydza
  • czosnek
  • ekspresowe ciasto cynamonowe
  • przechowywanie jedzenia
  • sok cytrynowy
  • warzywa
  • kurczak
  • maliny
  • białko
  • majonez
  • żelatyna