Jak zrobić domowy karmel?
Jak zrobić domowy karmel?
Karmel jest nie tylko pachnący i pyszny, ale przede wszystkim bardzo przydatny do licznych deserów oraz wypieków. Oczywiście można bez problemu znaleźć karmel w sklepie, jednak znacznie lepszy jest karmel domowy. Można go użyć na różne sposoby, nawet wyjadając łyżeczką – choć z rozwagą, żeby nie przesadzić z ilością cukru jednego dnia.
Jakie składniki są potrzebne?
Pierwszym krokiem do przygotowania smacznego karmelu jest przygotowanie odpowiednich składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 2 łyżki wody,
* 1 szklanka cukru.
Krok pierwszy
Do garnka o grubym dnie wsypać cały cukier, wodę oraz sok z cytryny, najlepiej świeżo wyciśnięty. Garnek z grubym dnem jest istotny, ponieważ mikstura musi pozostać na gazie dość długo, zanim osiągnie się oczekiwany efekt. Wymieszać składniki drewnianą łyżką, na razie jeszcze nie stawiając na gazie, uzyskana masa będzie zawierała liczne cukrowe grudki.
Krok drugi
Tak przygotowaną mieszankę postawić na gazie – powinien być niewielki. Zacząć podgrzewać, cały czas mieszając, aż do pozbycia się wszystkich grudek. Zamieszać ostatni raz, po czym pozostawić na gazie już bez mieszania cukrowej substancji. Cukier z dodatkami powinien podgrzewać się aż do ostatecznego rozpuszczenia.
Krok trzeci
Gdy cukier roztopi się, a masa zacznie mieć kolor bursztynowy, czyli jasnobrązowy, należy od razu zdjąć garnek z pieca. Podgrzewanie za długo doprowadzi do przypalenia, a nawet zwęglenia karmelu, który stanie się niejadalny. Zdejmując garnek z karmelem, trzeba bardzo uważać, żeby nie poparzyć się, gdyż całość jest bardzo gorąca.Gotowy karmel przelać do słoika, w którym będzie przechowywany, i pozostawić do ostudzenia. Przed użyciem może pojawić się konieczność zanurzenia słoika z sosem karmelowym w garnku z ciepłą wodą, aby stał się bardziej płynny.