Pyszna szarlotka biszkoptowa – jak zrobić?
Pyszna szarlotka biszkoptowa – jak zrobić?
Szarlotka kojarzy się często z kruchym ciastem, podczas gdy można z powodzeniem wykonać również ciasto jabłkowe na spodzie biszkoptowym. Jest lekkie, smaczne i prezentuje się bardzo ładnie na talerzu. Dzięki temu szarlotka nadaje się na podwieczorek urodzinowy. Oto prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto.
Potrzebne składniki spożywcze
Odpowiednie składniki dadzą w efekcie smaczne ciasto. W przypadku szarlotki biszkoptowej należy zebrać produkty na biszkopt i na mus jabłkowy. Do wykonania biszkoptu potrzeba:
* 250 g margaryny,
* 250 ml śmietany kremówki,
* 2 szklanki mąki,
* 3/4 szklanki cukru,
* 3 jajka,
* 1 opakowanie cukru waniliowego,
* 2 łyżki bułki tartej,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* sól.
Z kolei do przygotowania nadzienia jabłkowego niezbędne będą:
* 1 kg jabłek,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* 3/4 szklanki cukru.Pierwszy krok
Do miski należy wbić 2 jajka, wsypać cukier i ubić składniki na puszystą masę. W zależności od upodobania lub wygody można to zrobić trzepaczką albo mikserem. Gdy masa stanie się bardzo puszysta, wziąć pozostałe jajko. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy razem z cukrem waniliowym, a białko odłożyć na bok.
Drugi krok
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko powoli dodawać do masy z żółtek i cukru, cały czas mieszając. Na zakończenie dodać sól oraz śmietankę i ponownie zamieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Trzeci krok
Margarynę przełożyć do rondelka i roztopić na niewielkim ogniu. Całkowicie roztopioną odstawić do ostudzenia, po czym dodać do ciasta i połączyć łyżką zresztą składników.Połowę ciasta przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czwarty krok
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przysmażyć na patelni razem z cukrem i cynamonem.Po upieczeniu biszkoptowego spodu posmarować jego wierzch białkiem. Na białko przełożyć jabłka, rozprowadzając je po całej powierzchni ciasta, a następnie wylać masy. Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut.Gdy ciasto będzie upieczone i wystudzone, posypać je cukrem pudrem przed podaniem.