Pyszna szarlotka biszkoptowa – jak zrobić?

Opiekun artykułu: maleszu
Advertising
Pyszna szarlotka biszkoptowa – jak zrobić?

Pyszna szarlotka biszkoptowa – jak zrobić?

Szarlotka kojarzy się często z kruchym ciastem, podczas gdy można z powodzeniem wykonać również ciasto jabłkowe na spodzie biszkoptowym. Jest lekkie, smaczne i prezentuje się bardzo ładnie na talerzu. Dzięki temu szarlotka nadaje się na podwieczorek urodzinowy. Oto prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Odpowiednie składniki dadzą w efekcie smaczne ciasto. W przypadku szarlotki biszkoptowej należy zebrać produkty na biszkopt i na mus jabłkowy. Do wykonania biszkoptu potrzeba:
    * 250 g margaryny,
    * 250 ml śmietany kremówki,
    * 2 szklanki mąki,
    * 3/4 szklanki cukru,
    * 3 jajka,
    * 1 opakowanie cukru waniliowego,
    * 2 łyżki bułki tartej,
    * 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    * sól.
    Z kolei do przygotowania nadzienia jabłkowego niezbędne będą:
    * 1 kg jabłek,
    * 1 łyżeczka cynamonu,
    * 3/4 szklanki cukru.

  • Pierwszy krok

    Do miski należy wbić 2 jajka, wsypać cukier i ubić składniki na puszystą masę. W zależności od upodobania lub wygody można to zrobić trzepaczką albo mikserem. Gdy masa stanie się bardzo puszysta, wziąć pozostałe jajko. Oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy razem z cukrem waniliowym, a białko odłożyć na bok.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wszystko powoli dodawać do masy z żółtek i cukru, cały czas mieszając. Na zakończenie dodać sól oraz śmietankę i ponownie zamieszać, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Margarynę przełożyć do rondelka i roztopić na niewielkim ogniu. Całkowicie roztopioną odstawić do ostudzenia, po czym dodać do ciasta i połączyć łyżką zresztą składników.Połowę ciasta przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Przysmażyć na patelni razem z cukrem i cynamonem.Po upieczeniu biszkoptowego spodu posmarować jego wierzch białkiem. Na białko przełożyć jabłka, rozprowadzając je po całej powierzchni ciasta, a następnie wylać masy. Wstawić do piekarnika na 15 – 20 minut.Gdy ciasto będzie upieczone i wystudzone, posypać je cukrem pudrem przed podaniem.

Popularne tagi
  • imbir
  • dodatek do potraw
  • żurawina w słoiku
  • przyjęcie komunijne
  • dodatki do jabłek
  • żurawina
  • sposoby na świeżą sałatę
  • składniki
  • żelatyna zasady ubijania
  • przepis na placki gryczane
  • przekąska na ciepło
  • masa
  • proszek do pieczenia
  • wędlina
  • kapusta