Jak przyrządzić zaskakujące lody pomidorowe?
Jak przyrządzić zaskakujące lody pomidorowe?
Lody domowe są coraz chętniej wykonywane przez domowych kucharzy. Smakują tak samo dobrze, jak wykonane w lodziarni, a cały czas ma się pod kontrolą, jakie składniki zostały wykorzystane do ich zrobienia. Zazwyczaj lody kojarzy się z owocowymi smakami, jednak owoce to nie jedyne produkty, jakie można wykorzystać do stworzenia smacznego deseru. Świetnie, jako składnik, sprawdzą się również pomidory.
Jakie produkty są potrzebne?
Przygotowanie lodów pomidorowych nie jest trudne, jednak musi zacząć się od przygotowania odpowiednich składników, a są to:
* 200 g pomidorów koktajlowych,
* 3 łyżki sera kremowego naturalnego,
* 3 plasterki salami,
* pieprz,
* sól,
* czosnek,
* bazylia.Krok pierwszy
Zanim przejdzie się bezpośrednio do produkcji lodów, trzeba przygotować pomidorki. Należy dokładnie je umyć i równie dokładnie osuszyć. Jeżeli znajdują się przy nich jakieś elementy zielone – oderwać. Włożyć je do plastikowego pojemnika albo woreczka foliowego i włożyć do zamrażalnika na całą noc.
Krok drugi
Zmrożone pomidorki wrzucić do pojemnika blendera. Dodać serek kremowy, np. typu Almette. Powinien być gładki, bez grudek, dlatego lepiej nie używać serka wiejskiego. Doprawić wszystko przyprawami, wsypując je wedle własnego uznania. Można dodać dla smaku również mielonej papryki.
Krok trzeci
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować, tworząc gęstą czerwoną masę. Dzięki mrożonym pomidorkom masa lodowa jest od razu gotowa do jedzenia, jednak można też przełożyć ją do pojemnika plastikowego z pokrywką i włożyć jeszcze na 1 godzinę do zamrażalnika.
Przed podaniem nałożyć lody do pucharków i ozdobić podsmażonym lekko, pokrojonym na kawałeczki salami. Zamiast salami można użyć również tzw. zieleniny, czyli pietruszki.