Przepis na serowo-brokułową zapiekankę makaronową

Opiekun artykułu: malgos
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na serowo-brokułową zapiekankę makaronową

Przepis na serowo-brokułową zapiekankę makaronową

Zapiekanki to potrawy, w których się lubujemy. Bardzo lubimy smak rzeczy wyjętych prosto z piekarnika, a już w szczególności tych, które sobą wzbogaca smak rozpuszczonego żółtego sera. Takie gorące i dość kaloryczne dania są niezastąpione w zimne popołudnia jesieni oraz zimy – rozgrzewają, sycą i poprawiają nastrój. W tej roli sprawdzi się idealnie pyszne połączenie dwóch rodzajów sera, makaron penne oraz brokuły. Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na pożywną zapiekankę.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

350 g makaronu penne (może być pełnoziarnisty)

1 brokuł

1 kulka mozzarelli

200 g żółtego sera

200 g boczku parzonego

300 g śmietany kremówki 36%

2 jajka

sól i pieprz

350 g makaronu penne (może być pełnoziarnisty) 1 brokuł 1 kulka mozzarelli 200 g żółtego sera 200 g boczku parzonego 300 g śmietany kremówki 36% 2 jajka sól i pieprz
  • Gotowanie makaronu

    Gotowanie makaronu

    Makaron penne (popularne rurki) wsyp do wrzącej i osolonej wody. Gotuj go tyle czasu, ile zaleca producent – chcemy, aby makaron wyszedł al dente. Kiedy makaron się ugotuje, przelej go zimną wodą i zostaw na durszlaku, aby odsączyła się z niego woda.

  • Gotowanie brokułów

    Gotowanie brokułów

    Brokuł umyj, a następnie odetnij od niego twardą część i podziel na naprawdę małe różyczki.

    Wstaw wodę do garnka, osól ją i doprowadź do wrzenia. Różyczki wrzucaj na wrzątek i gotuj nie dłużej niż pięć minut, ale już po trzech sprawdź, czy przypadkiem nie są miękkie.

  • Smażenie

    Parzony boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kosteczki boczku. Zamieszaj nimi kilka razy, a kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Wszystko podsmażaj razem jeszcze przez około pięć minut, co jakiś czas mieszając.

  • Przygotowanie śmietanowo-jajecznej zalewy

    Zapiekankę, aby nie była sucha, będziemy zalewać śmietanowo-jajeczną miksturą. Weź miskę i wymieszaj w niej śmietanę kremówkę oraz dwa duże jajka. Wsyp do tego połowę startego sera. Następnie dopraw solą oraz pieprzem.

  • Układanie zapiekanki

    Przyszykuj blaszkę (może to być naczynie żaroodporne) wysmarowaną dokładnie tłuszczem. Następnie wrzuć do niej makaron i rozłóż go równomiernie, a potem podobnie postąp z brokułem. Okraś całość boczkiem z cebulką. Teraz zalej makaron i resztę składników śmietaną z jajkami oraz połową żółtego sera. Na to rozłóż kawałki mozzarelli (może być kostka lub cienkie plastry) oraz drugą połową startego żółtego sera.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Zapiekankę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Trzymaj ją tam przez około 25 – 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, aby trochę przestygła. Następnie pokrój ją na kilka części i serwuj z dodatkiem lekkiej sałatki na bazie pomidorów oraz rukoli. Smacznego!

Popularne tagi
  • papierowe torebki
  • składniki na kuskus z warzywami
  • galaretka truskawkowa
  • masło brzoskwiniowe
  • baranina
  • kromka chleba
  • tosty francuskie z bananami
  • ananas
  • przygotowanie nuggetsów
  • śmietanka
  • koperek
  • wielkanoc
  • tarta bez masła
  • masło pomidorowe
  • sposób wykonania nadziewanych pieczarek