Przepis na serowo-brokułową zapiekankę makaronową
Przepis na serowo-brokułową zapiekankę makaronową
Zapiekanki to potrawy, w których się lubujemy. Bardzo lubimy smak rzeczy wyjętych prosto z piekarnika, a już w szczególności tych, które sobą wzbogaca smak rozpuszczonego żółtego sera. Takie gorące i dość kaloryczne dania są niezastąpione w zimne popołudnia jesieni oraz zimy – rozgrzewają, sycą i poprawiają nastrój. W tej roli sprawdzi się idealnie pyszne połączenie dwóch rodzajów sera, makaron penne oraz brokuły. Koniecznie wypróbuj ten pyszny przepis na pożywną zapiekankę.
Gotowanie makaronu
Makaron penne (popularne rurki) wsyp do wrzącej i osolonej wody. Gotuj go tyle czasu, ile zaleca producent – chcemy, aby makaron wyszedł al dente. Kiedy makaron się ugotuje, przelej go zimną wodą i zostaw na durszlaku, aby odsączyła się z niego woda.
Gotowanie brokułów
Brokuł umyj, a następnie odetnij od niego twardą część i podziel na naprawdę małe różyczki.
Wstaw wodę do garnka, osól ją i doprowadź do wrzenia. Różyczki wrzucaj na wrzątek i gotuj nie dłużej niż pięć minut, ale już po trzech sprawdź, czy przypadkiem nie są miękkie.
Smażenie
Parzony boczek pokrój w drobną kostkę. Następnie rozgrzej patelnię i wrzuć na nią kosteczki boczku. Zamieszaj nimi kilka razy, a kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj jeden ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekaną czerwoną cebulę. Wszystko podsmażaj razem jeszcze przez około pięć minut, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanie śmietanowo-jajecznej zalewy
Zapiekankę, aby nie była sucha, będziemy zalewać śmietanowo-jajeczną miksturą. Weź miskę i wymieszaj w niej śmietanę kremówkę oraz dwa duże jajka. Wsyp do tego połowę startego sera. Następnie dopraw solą oraz pieprzem.
Układanie zapiekanki
Przyszykuj blaszkę (może to być naczynie żaroodporne) wysmarowaną dokładnie tłuszczem. Następnie wrzuć do niej makaron i rozłóż go równomiernie, a potem podobnie postąp z brokułem. Okraś całość boczkiem z cebulką. Teraz zalej makaron i resztę składników śmietaną z jajkami oraz połową żółtego sera. Na to rozłóż kawałki mozzarelli (może być kostka lub cienkie plastry) oraz drugą połową startego żółtego sera.
Pieczenie
Zapiekankę włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Trzymaj ją tam przez około 25 – 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, aby trochę przestygła. Następnie pokrój ją na kilka części i serwuj z dodatkiem lekkiej sałatki na bazie pomidorów oraz rukoli. Smacznego!