Przepis na zapiekankę à la spaghetti
Przepis na zapiekankę à la spaghetti
Spaghetti to potrawa pochodzenia włoskiego, którą większość z nas zna oraz lubi od dzieciństwa. Pyszny makaron, oblany aromatycznym sosem pomidorowym z mięsem, nigdy się nie znudzi, ale i tak warto czasem poszerzyć kulinarne horyzonty albo poeksperymentować ze znanymi już przepisami. Tak jest i w tym przypadku, gdyż poniżej znajdziesz przepis na spaghetti podane w nietypowej, za to bardzo smacznej formie.
Gotowanie makaronu
Jedno duże lub dwa mniejsze opakowania makaronu spaghetti (500 g) wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem kilku kropel oliwy – tłuszcz zapobiegnie sklejaniu się nitek. Jeśli nie wiesz, ile wody zagotować, zawsze spójrz na opakowanie, a znajdziesz tam dokładną instrukcję. Makaron ugotuj al dente (czyli ma pozostać jędrny i sprężysty). Po ugotowaniu makaron odcedź, a następnie przelej go zimną wodą.
Farsz
Na patelni rozgrzej kilka kropel oliwy z oliwek. Następnie podsmaż na niej trzy ząbki czosnku posiekane z solą lub rozdrobnione przez praskę. Podsmażaj je przez chwilę, a następnie wrzuć na patelnię mięso mielone. Teraz dopraw je solą oraz pieprzem. Kiedy mięso będzie już podsmażone, dodaj sos do spaghetti bolognese. Wymieszaj całość dokładnie, a następnie wrzuć kilka posiekanych listków bazylii (opcjonalnie). Ser żółty i mozzarellę zetrzyj i wymieszaj. Połowę utartych serów dosyp do sosu. Dodaj jeszcze do całości makaron i wymieszaj składniki.
Pieczenie
Żaroodporne naczynie lub wysoką blaszkę nasmaruj tłuszczem. Przełóż do niej spaghetti i zapiekaj przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie posyp wierzch resztą serów i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
Serwowanie
Zapiekankę à la spaghetti podawaj pokrojoną na kwadraty. Możesz ozdobić ją listkami bazylii lub oregano, a także łyżką śmietany kremówki. Doskonale będzie smakować w połączeniu z lekką sałatką na bazie smakowej oliwy z oliwek oraz rukoli. Smacznego!