Ciekawy sposób na wyjątkowy ryż z bekonem w sosie mole
Ciekawy sposób na wyjątkowy ryż z bekonem w sosie mole
Sos mole nie jest powszechnie znaną nazwą, choć kryje się pod nim wspaniałe danie na bazie kakao i ostrych przypraw. Ich połączenie z ryżem oraz bekonem pozwala na uzyskanie obiadu o niezwykle interesującym smaku. Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu, który podajemy poniżej i który ma okazję na stałe wejść do domowego jadłospisu.
Jakie składniki są potrzebne?
Wykonanie oryginalnego dania jest możliwe, jeżeli wcześniej przygotuje się następujące, świeże, składniki spożywcze:
* 3 paski boczku,
* 3 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 1 papryka czerwona,
* 1 szklanka ryżu,
* 2 szklanki grzybów,
* 2,5 szklanki bulionu drobiowego,
* 170 g pasty pomidorowej,
* 30 g czekolady deserowej,
* 1 łyżka ziaren sezamu,
* 1 łyżeczka suszonego oregano,
* 1/2 łyżeczki płatków chili,
* 1/2 łyżeczki kminku,
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
* pieprz,
* sól,
* natka pietruszki.
Krok pierwszy
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Plasterki boczku pokroić na małe plasterki. Pokroić również paprykę, wcześniej myjąc ją oraz pozbawiając gniazda nasiennego. Cebulę obrać z łupinki i drobno posiekać, żeby nie była szczególnie widoczna ani wyczuwalna, a czosnek zgnieść w prasce albo nożem. Boczek podsmażyć na patelni, po czym odłożyć go na osoby talerzyk do przestygnięcia.
Krok drugi
Na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu uprażyć razem: ziarna sezamu, kminek, gałkę muszkatołową. Smażyć przez 35 sekund, a następnie od razu zdjąć. Po przełożeniu prażonych przypraw na talerzyk przetrzeć patelnię, położyć na niej cebule, paprykę, czosnek oraz płatki chili – podsmażać, raz po raz mieszając. Dodać do mieszanki grzyby pokrojone w kostkę i przysmażać dalej, aż grzyby będą miękkie. Gdy do tego dojdzie, wlać bulion, doprawić przyprawami, pastą pomidorową oraz czekoladą.
Krok trzeci
Do gotującej się potrawy wrzucić ryż i nieco zmniejszyć ogień pod patelnią. Przykryć całość, pozostawiając do gotowania na 30 minut, do momentu, kiedy ryż wchłonie cały bulion i będzie miękki. Po tym czasie wyłączyć ogień, jednak nie odkrywać jeszcze patelni, pozostawić tak na 5 minut i dopiero po tym czasie przekładać na talerz. Posypać boczkiem oraz natką pietruszki, a następnie podawać i delektować się posiłkiem.