Jak przyrządzić gulasz wołowy?
Jak przyrządzić gulasz wołowy?
Chcąc przygotować sycący obiad dla całej rodziny, warto sięgnąć po wołowinę. Nie jest to mięso najtańsze, jednak właśnie z niego można przygotować najlepsze dana obiadowe – rolady, pieczenie oraz wspaniały gulasz. Jeśli nie posiadasz sprawdzonego przepisu na gulasz, przeczytaj poniższy artykuł i spróbuj.
Jakie składniki są niezbędne?
Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować odpowiednie składniki spożywcze, dobrej jakości oraz świeże. Wśród nich muszą znaleźć się:
* 0,5 kg wołowiny,
* 2 łyżki mąki,
* 2 cebule,
* przyprawa do gulaszu,
* papryka mielona ostra,
* pieprz,
* sól,
* liść laurowy,
* woda.Krok pierwszy
Cebulę pozbawić łupinki i pokroić w niewielkie kosteczki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić.
Krok drugi
Mięso pokroić w kostki o wielkości 1 cm i wrzucić na patelnię z zeszkloną już cebulą. Podsmażyć mięso, aż będzie zrumienione, a płyn, który uwolni, całkowicie wyparuje.W osobnym garnku rozrobić przyprawę do gulaszu z 1 szklanką wody. Zagotować, a gdy do tego dojdzie, wrzucić do mikstury mięso wraz z cebulą. Wrzucić liść laurowy.
Krok trzeci
Garnek przykryć pokrywką i dusić wołowinę przez 1 – 1,5 godziny, do momentu w którym mięso stanie się miękkie. Doprawić papryką, solą, pieprzem. Mąkę podsmażyć z odrobiną wody, tworząc zasmażkę, i również przełożyć do gulaszu. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby można dodatkowo zagęścić gulasz.Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem albo chlebem, wedle własnego uznania. Jeśli lubi się ostrzejszy smak, warto dodać 4 – 5 kropli tabasco.