Jak przyrządzić gulasz wołowy?

Opiekun artykułu: dagaa
Advertising
Jak przyrządzić gulasz wołowy?

Jak przyrządzić gulasz wołowy?

Chcąc przygotować sycący obiad dla całej rodziny, warto sięgnąć po wołowinę. Nie jest to mięso najtańsze, jednak właśnie z niego można przygotować najlepsze dana obiadowe – rolady, pieczenie oraz wspaniały gulasz. Jeśli nie posiadasz sprawdzonego przepisu na gulasz, przeczytaj poniższy artykuł i spróbuj.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować odpowiednie składniki spożywcze, dobrej jakości oraz świeże. Wśród nich muszą znaleźć się:
    * 0,5 kg wołowiny,
    * 2 łyżki mąki,
    * 2 cebule,
    * przyprawa do gulaszu,
    * papryka mielona ostra,
    * pieprz,
    * sól,
    * liść laurowy,
    * woda.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Cebulę pozbawić łupinki i pokroić w niewielkie kosteczki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę. Zeszklić.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Mięso pokroić w kostki o wielkości 1 cm i wrzucić na patelnię z zeszkloną już cebulą. Podsmażyć mięso, aż będzie zrumienione, a płyn, który uwolni, całkowicie wyparuje.W osobnym garnku rozrobić przyprawę do gulaszu z 1 szklanką wody. Zagotować, a gdy do tego dojdzie, wrzucić do mikstury mięso wraz z cebulą. Wrzucić liść laurowy.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Garnek przykryć pokrywką i dusić wołowinę przez 1 – 1,5 godziny, do momentu w którym mięso stanie się miękkie. Doprawić papryką, solą, pieprzem. Mąkę podsmażyć z odrobiną wody, tworząc zasmażkę, i również przełożyć do gulaszu. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby można dodatkowo zagęścić gulasz.Podawać z ziemniakami, makaronem, ryżem albo chlebem, wedle własnego uznania. Jeśli lubi się ostrzejszy smak, warto dodać 4 – 5 kropli tabasco.