Jak zrobić dobre zrazy wołowe na obiad?
Jak zrobić dobre zrazy wołowe na obiad?
Wołowina nie jest często wybieranym mięsem, choć nie przez wzgląd na niechęć do niej, ale cenę wołowych kawałków. Jest droga w porównaniu do innych rodzajów mięsa, co sprawia, że bywa wykorzystywana głównie przy większych okolicznościach. Jednak od czasu do czasu obiad powinien rozpieszczać zmysły, a to oznacza jedno – zrazy wołowe. Jak je zrobić, dowiesz się z poniższego artykułu.
Potrzebne składniki spożywcze
Aby zrazy zachowały swój doskonały smak, często kojarzony z niedzielnymi obiadami u babci, trzeba zaopatrzyć się w świeże, bardzo dobrej jakości produkty, wśród których muszą znaleźć się:
* 500 g mięsa mielonego,
* 300 g boczku wędzonego,
* 200 ml wody,
* 5 cebul,
* 3 ogórki kiszone,
* 2 łyżki masła,
* 1 słoiczek musztardy,
* 1 łyżeczka mąki,
* grzyby suszone,
* pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Zakupione mięso opłukać pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Uzyskane plastry rozbić tłuczkiem na cienkie, większe placki. Najlepiej robić to pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, dzięki czemu uniknie się przerwania mięsa oraz powstania dziur, które w zrazach nie są pożądane. Jeżeli deska do krojenia podskakuje podczas takiego tłuczenia, najlepiej podłożyć pod nią ścierkę, wtedy ani nie skacze, ani dźwięk tłuczka nie jest dla nikogo uciążliwy.
Krok drugi
Cebule obrać z łupinek i pokroić w talarki – przecięte na pół – lub paski w zależności od indywidualnych chęci. Przełożyć je na patelnię z odrobiną masła albo oliwy z oliwek. Zarumienić ją na patelni, po czym pozostawić do ostygnięcia. Boczek pokroić na mniejsze paseczki, a ogórki na słupki. Ogórki można obrać ze skórki, jednak nie jest to niezbędne. Po przygotowaniu produktów ponownie zająć się mięsem. Posypać je solą oraz pieprzem i na każdym z nich rozsmarować po 1 łyżeczce musztardy, która doda mięsu nieco pikantnego posmaku. Na tak przygotowane mięso położyć 1 plasterek boczku, podsmażoną cebulę, 1 słupek ogórka, po czym wszystko zwinąć w roladkę. Spiąć całość wykałaczką, żeby się nie rozpadła albo owinąć lnianym sznurkiem. Jeżeli wybierze się tą drugą wersję, trzeba uprzedzić biesiadników o konieczności usunięcia sznurka albo zrobić to przed podaniem.
Krok trzeci
Każdą roladkę obtoczyć w mące, a następnie ułożyć na patelni z rozgrzanym olejem – nie może być go za dużo. Podsmażyć całość. Przełożyć zrazy na większą patelnię, układając je ciasno jeden obok drugiego, i podlać wodą. Dodać pokruszone suszone grzyby, przykryć patelnię i dusić przez 40 minut. Gotowe zrazy wołowe podawać z kluskami, ziemniakami albo kaszą oraz kapustą czerwoną.