Przepis na aromatycznego kurczaka w pomarańczach

Opiekun artykułu: martaa
Poziom trudności: Umiarkowane , Wymagany czas: 1 godz. 30 min.
Advertising
Przepis na aromatycznego kurczaka w pomarańczach

Przepis na aromatycznego kurczaka w pomarańczach

Na naszych polskich stołach rzadko kiedy goszczą połączenia mięs z owocami. Najsłynniejszy jest chyba schab z wędzoną śliwką, a tak to raczej stronimy od cytrusów, bananów i ananasów dołączanych do różnego rodzaju mięsnych potraw. A szkoda, bo takie połączenia są naprawdę smaczne i wcale nie takie egzotyczne, jak mogłoby się wydawać. Zwłaszcza zaś kurczak, który w sam sobie ma bardzo delikatny smak, chętnie przejmuje aromaty od innych składników i przypraw, przez co idealnie nadaje się do owocowych połączeń. Poniżej znajdziesz przepis na słonecznego oraz soczystego kurczaka pieczonego w słodkich pomarańczach. Sama się przekonasz, że taki duet naprawdę ze sobą współgra i może to będzie początek twojej nowej kulinarnej przygody, gdzie będziesz odważniej wykorzystywała owoce.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

8 udek z kurczaka

3 pomarańcze

1 łyżeczka ostrej musztardy

1 łyżka miodu

1 łyżka soku z cytryny

4 małe lub 2 duże ząbki czosnku

tłuszcz do posmarowania blachy

8 udek z kurczaka 3 pomarańcze 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 4 małe lub 2 duże ząbki czosnku tłuszcz do posmarowania blachy
  • Przygotowanie kurczaka

    Najlepiej, gdybyś do tego przepisu użyła udek z kurczaka, ponieważ będą się one szybko i równomiernie piekły.Udka umyj i osusz, a następnie delikatnie oprósz solą oraz pieprzem.

  • Przygotowanie marynaty

    Wyciśnij sok z dwóch pomarańczy. Wlej większość do miski, ale zostaw odrobinę na potem. Potem dodaj do soku pełną łyżeczkę ostrej musztardy, łyżkę miodu, łyżkę soku z cytryny oraz cztery ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub posiekane drobno. Wszystko razem wymieszaj. Każde udko z kurczaka natrzyj dokładnie marynatą, a potem włóż je wszystkie do miski z nią. Teraz pozostaw miskę na całą noc, aby mięso dokładnie przeszło smakiem.

  • Pieczenie

    Jedną pomarańczę bardzo dokładnie umyj, ale jej nie obieraj. Następnie odetnij od niej końce i pokrój ją w plastry, a następnie okrągłe plastry na półksiężyce.Blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju lub masła. Ułóż w blaszce czy naczyniu udka z kurczaka, a następnie włóż pomiędzy nie plastry pomarańczy.Kurczak będzie się piekł w temperaturze 180° C przez około 50 – 55 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200° C, polej kurczaka pozostałym sokiem z pomarańczy i piecz jeszcze przez kilka minut.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Kurczaka podawaj z ziemniakami, frytkami, a także delikatną sałatką na bazie warzyw. Smacznego!