Pulpety z indyka z oregano – jak je przygotować?

Opiekun artykułu: borgiria
Advertising
Pulpety z indyka z oregano – jak je przygotować?

Pulpety z indyka z oregano – jak je przygotować?

Mięso indyka jest bardzo zdrowe, nawet bardziej niż kurze, jednak wciąż za rzadko podawane na polskich stołach. Warto przekonać się, że potrawa z indyka to nie tylko pieczone mięso, lecz również pulpeciki, które mogą stać się uwielbianą przez rodzinę potrawą. Jeżeli wcześniej nie miało się okazji ich przygotować, proponujemy skorzystać z podanego poniżej przepisu.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Żeby bez problemów stworzyć smaczne pulpeciki, niezbędne jest wcześniejsze zakupienie świeżych, dobrej jakości składników, a mianowicie:
    * 1/2 kg mięsa mielonego z indyka,
    * 1/2 l wody,
    * 4 łyżek bułki tartej,
    * 1 łyżeczki oregano,
    * 1 łyżeczki pieprzu,
    * 1/2 łyżeczki cynamonu,
    * 1/2 łyżeczki soli,
    * 1 cebuli,
    * 1 jajka,
    * mąki ziemniaczanej,
    * majeranku,
    * przyprawy do drobiu.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Mięso mielone przełożyć do miski. Wbić do niego jajko, lekko zamieszać. Cebulę obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać. Następnie rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i podsmażyć cebulę, aż ładnie się zeszkli.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Podsmażoną cebulę wraz z olejem dodać do mięsa. Wsypać również wszystkie przyprawy i dokładnie wyrobić, najlepiej ręką.

    Wodę przelać do rondelka. Wsypać 1 łyżeczkę przyprawy do drobiu oraz szczyptę soli. Całość doprowadzić do wrzenia.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Z masy mięsnej formować okrągłe pulpety. Obtaczać każdy w mące ziemniaczanej, a następnie wrzucać do gotującej się wody. Gotować przez 15 minut na niewielkim ogniu. Aby sos do klopsików był gęstszy, można dodać do niego jeszcze 1,5 łyżeczki mąki. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek.Pulpeciki z indyka mogą być serwowane zarówno z chlebem, jak i z ryżem. Smacznego!