Pyszny kurczak z zieloną sałatą – jak go przyrządzić?
Pyszny kurczak z zieloną sałatą – jak go przyrządzić?
Połączenie kurczaka z sałatą to z pewnością jeden z najlepszych zestawów jedzeniowych. Oba elementy są zdrowe, smaczne i można zjadać je z przyjemnością nawet na diecie. Jeżeli do tej pory takie połączenie było ci obce, warto spróbować. Smaczne i ciekawie podane danie zachęci do jedzenia oraz będzie stanowiło ciekawą przystawkę w czasie imprezy z przyjaciółmi.
Jakie składniki spożywcze są potrzebne?
Podstawą stworzenia dobrego posiłku jest zebranie odpowiednich składników – oczywiście świeżych – czyli:
* 1 pierś z kurczaka,
* 1 główka sałaty,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 pomidory,
* 5 dag sera żółtego,
* 3 łyżki oliwy z oliwek,
* 4 łyżki majonezu,
* 1/2 cytryny,
* koperek,
* vegeta.
Krok pierwszy
Przygotowaną pierś z kurczaka umyć, oprószyć vegetą lub innymi, dowolnymi przyprawami. Pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, a następnie wrzucić kawałki kurczaka. Smażyć na złoty kolor.
Krok drugi
Ser żółty zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Pomidora sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, po czym pokroić w kostkę. Sałatę dokładnie wypłukać pod zimną wodą i podzielić na mniejsze części. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny oraz oliwą z oliwek.
Czosnek obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę prosto do majonezu. Wymieszać, tworząc sos czosnkowy.
Krok trzeci
Przygotowane składniki układać w odpowiedniej kolejności w przygotowanej do tego szerokiej misce. Najpierw ułożyć sałatę, na nią kurczaka, następnie pomidory pokrojone w kosteczkę, sos, żółty ser. Na koniec całość posypać koperkiem. Danie można od razu podawać albo zdecydować się na jego przemieszanie i stworzenie sałatki. W obu wersjach kurczak smakuje wyśmienicie.