Jak przyrządzić pałki z kurczaka w sosie własnym?
Jak przyrządzić pałki z kurczaka w sosie własnym?
Kurczaka można jeść na różne sposoby, co jest jego wielką zaletą. Zaletą jest również jedzenie wybranych części kurzego mięsa. Szczególnym zainteresowaniem cieszą się łatwe do przygotowania pałki, które mogą być podawane w sposób wymyślny lub prosto, lecz pysznie, w sosie własnym. Wypróbuj poniższy przepis, a przekonasz się sama.
Jakich składników potrzebujesz?
Przygotowanie składników na szybkie, ale dobre danie z kurczaka, to pierwszy krok. Niezbędne produkty to:
* 6 pałek z kurczaka,
* 1 cebula,
* 1 szklanka wody,
* przyprawy (dowolne).Krok pierwszy
Wszystkie pałki z kurczaka dokładnie umyć. Nawet jeśli wydają się czyste, znacznie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest ich przemycie pod zimą wodą i usunięcie ewentualnych zbędnych elementów, głównie niepotrzebnych błonek. Przygotowane podudzia włożyć do rondelka, jedno obok drugiego i zacząć podgrzewać na niewielkim ogniu. Lekko posolić.
Krok drugi
Mięso powinno smażyć się cały czas, aż do zbrązowienia. Raz po raz należy je przewracać łopatką albo widelcem, aby przypiekanie się było równomierne. W czasie kiedy pałki będą się piekły, posiekać drobno cebulę i dodać ją do rondla. Posypać całość dowolnymi przyprawami – najlepiej pieprzem, papryką mieloną ostrą, czosnkiem granulowanym – dla lepszego smaku i aromatu. Mieszać całość od czasu do czasu, żeby nic nie przywarło do rondla.
Krok trzeci
Gdy cebula zmięknie, a zapach będzie zachęcał do jedzenia, to znak, że trzeba przejść do kolejnego etapu. Oznacza on wlanie szklanki wody do rondla z pałkami, żeby mięso miało w czym się ugotować. Zakryć naczynie pokrywką, pozostawiając je na 45 – 50 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy pałki są dobrze ugotowane – jeżeli tak, podawać je, najlepiej z ryżem albo z białym pieczywem. Aby danie było zdrowsze, dodać wybraną surówkę.