Jak przyrządzić faszerowaną dynię?
Jak przyrządzić faszerowaną dynię?
Dynia, chętnie jadana przez całą jesień, może być podstawą zarówno słodkich deserów, jak i dań obiadowych. Jednak zamiast używać jej jedynie do gotowania zupy, można przyrządzić z dyni pyszne drugie danie. Będzie nie tylko smaczne, ale bardzo ciekawe kolorystycznie. Oto przepis.
Jakie składniki są potrzebne?
Świeże składniki dają gwarancję smaku oraz trwałości potrawy, dlatego do wykonania faszerowanej dyni niezbędne będą:
* 1 mała dynia,
* 1 puszka kukurydzy,
* 1 cebula,
* 500 g mięsa mielonego,
* papryka słodka mielona,
* chili mielone,
* zioła prowansalskie,
* pieprz,
* sól,
* koncentrat pomidorowy.Pierwszy krok
Zakupioną dynię bardzo dokładnie umyć, żeby miała soczysty kolor. Następnie naciąć dynię na wysokości 3/4 i wydrążyć jej środek, pozbywając się pestek oraz części miąższu. Można przepłukać dynię wodą również w środku. Po wykonaniu tego włączyć piekarnik i ustawić go na temperaturę 200 stopni Celsjusza.
Drugi krok
Na patelni podsmażyć oliwę z oliwek. Cebulę pozbawić łupinek i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i zeszklić, a gdy cebulka będzie złocista, wrzucić do niej mięso mielone. Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki. Smażyć, aż nadmiar wody odparuje.
Trzeci krok
Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jeśli nie lubi się kukurydzy, można dodać fasolkę konserwową. Wsypać zawartość puszki do mięsa, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wymieszać. Do słoiczka po koncentracie wlać wodę do 3/4 jego wysokości, wymieszać z resztą specyfiku i wlać do mięsa. Doprawić przyprawami.
Czwarty krok
Farsz gotować przez 5 – 8 minut. Po tym czasie wyłączyć gaz pod patelnią i przygotowanym nadzieniem wypełnić dynię. Ustawić ją na blasze do pieczenia albo w naczyniu żaroodpornym i piec przez 30 – 40 minut. Podawać faszerowaną dynię, kiedy jest bardzo gorąca. Smacznego!