Jak przyrządzić leczo paprykowe?
Jak przyrządzić leczo paprykowe?
Duża ilość papryki w sklepach prowokuje do przygotowywania dań z jej dodatkiem. Można ją dodawać do sałatek, smażyć na grillu, faszerować . Można także wykonać pyszne leczo, w którym papryka jest dominującym składnikiem. Doskonale smakuje zarówno z ryżem, jak i z chlebem, więc powinno zostać stałym elementem jadłospisu. Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie dobrego leczo paprykowego.
Co jest potrzebne?
Przygotowanie dobrego leczo wymaga zgromadzenia odpowiednich i świeżych składników. Podstawą leczo są warzywa, dlatego jest to podwójnie ważne. Do niezbędnych elementów należą:
* 2 papryki czerwone,
* 1 papryka żółta,
* 0,5 kg pieczarek,
* 0,5 kg cebuli,
* 0,5 kg kiełbasy śląskiej,
* 0,5 l wody,
* 2 łyżki ketchupu,
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
* papryka mielona, ostra,
* papryka mielona, słodka,
* pieprz,
* sól,
* olej.Krok pierwszy
Wszystkie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić na niewielkie kawałki, łącznie z trzonkami, nie ma powodu, żeby je pozostawiać na boku. Cebulę pozbawić łupinek, po czym pokroić albo na kawałki, albo w piórka, wedle uznania.
Krok drugi
Papryki umyć. Jeśli chce się uzyskać bardziej kolorowe leczo, można jedną czerwoną paprykę zmienić na zieloną. Przekroić papryki na pół, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić wszystkie na cienkie paski, a te z kolei na kawałeczki. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Krok trzeci
W rondlu albo na patelni o szerokich brzegach rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie wrzucić pieczarki, kiełbasę oraz wlać wodę. Doprawić solą i pieprzem. Przez 10 minut gotować.
Krok czwarty
Na zakończenie należy dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, ketchup i zamieszać. Pozostawić danie gotujące się na 30 minut. Przed zakończeniem gotowania doprawić mieloną papryką, a w razie potrzeby solą. Podawać od razu po przyrządzeniu.