Jak przyrządzić leczo paprykowe?

Opiekun artykułu: wlocze
Advertising
Jak przyrządzić leczo paprykowe?

Jak przyrządzić leczo paprykowe?

Duża ilość papryki w sklepach prowokuje do przygotowywania dań z jej dodatkiem. Można ją dodawać do sałatek, smażyć na grillu, faszerować . Można także wykonać pyszne leczo, w którym papryka jest dominującym składnikiem. Doskonale smakuje zarówno z ryżem, jak i z chlebem, więc powinno zostać stałym elementem jadłospisu. Poniżej przedstawiamy prosty sposób na wykonanie dobrego leczo paprykowego.

Advertising
Advertising
  • Co jest potrzebne?

    Co jest potrzebne?

    Przygotowanie dobrego leczo wymaga zgromadzenia odpowiednich i świeżych składników. Podstawą leczo są warzywa, dlatego jest to podwójnie ważne. Do niezbędnych elementów należą:
    * 2 papryki czerwone,
     * 1 papryka żółta,
    * 0,5 kg pieczarek,
    * 0,5 kg cebuli,
    * 0,5 kg kiełbasy śląskiej,
    * 0,5 l wody,
    * 2 łyżki ketchupu,
    * 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    * papryka mielona, ostra,
    * papryka mielona, słodka,
    * pieprz,
    * sól,
    * olej.

  • Krok pierwszy

    Wszystkie pieczarki dokładnie umyć. Pokroić na niewielkie kawałki, łącznie z trzonkami, nie ma powodu, żeby je pozostawiać na boku. Cebulę pozbawić łupinek, po czym pokroić albo na kawałki, albo w piórka, wedle uznania.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Papryki umyć. Jeśli chce się uzyskać bardziej kolorowe leczo, można jedną czerwoną paprykę zmienić na zieloną. Przekroić papryki na pół, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić wszystkie na cienkie paski, a te z kolei na kawałeczki. Kiełbasę pokroić w kostkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W rondlu albo na patelni o szerokich brzegach rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić. Następnie wrzucić pieczarki, kiełbasę oraz wlać wodę. Doprawić solą i pieprzem. Przez 10 minut gotować.

  • Krok czwarty

    Krok czwarty

    Na zakończenie należy dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, ketchup i zamieszać. Pozostawić danie gotujące się na 30 minut. Przed zakończeniem gotowania doprawić mieloną papryką, a w razie potrzeby solą. Podawać od razu po przyrządzeniu.