Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulą

Opiekun artykułu: bigmuta
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulą

Przepis na wątróbkę drobiową z jabłkiem i cebulą

Wątróbka smażona nie należy do tych potraw, za którymi szaleją wszyscy, jest wręcz przeciwnie. Co niektórych bardzo trudno do niej przekonać, a już zwłaszcza dzieci, które nie przepadają za jej intensywnym aromatem oraz smakiem, gdyż z mięs najchętniej jedzą swojego ulubionego kurczaczka w panierce. Wątróbka nie jest z całą pewnością przysmakiem, który powinien znajdować się na naszych talerzach codziennie, jednak powinniśmy ją spożywać dość regularnie, ponieważ jest bogatym źródłem witaminy D oraz żelaza. Poniżej znajdziesz przepis na drobiową wątróbkę smażoną w tradycyjnym towarzystwie cebuli oraz dodatku w postaci jabłek. Jeśli to połączenie nie wydaje ci się zbyt atrakcyjne, to już po pierwszym kęsie zmienisz zdanie.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

300 g wątróbki drobiowej

2 średnie cebule

1 duże jabłko

4 – 5 łyżek masła

mąka do obtoczenia wątróbki

sól i pieprz

300 g wątróbki drobiowej 2 średnie cebule 1 duże jabłko 4 – 5 łyżek masła mąka do obtoczenia wątróbki sól i pieprz
  • Przygotowanie wątróbki

    W pierwszej kolejności zajmiemy się przygotowaniem naszej wątróbki. Wyjmij ją z lodówki i umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przejdź do wyczyszczenia jej ze wszelkich błonek oraz woreczków żółciowych. Wątróbka drobiowa jest z reguły dość drobna, jeśli jednak chcesz, możesz ją jeszcze przekroić na połowę.

  • Podsmażanie cebuli

    Podsmażanie cebuli

    Dwie średnie cebule pokrój w półksiężyce.Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, a następnie na rozpuszczony i gorący tłuszcz wrzuć cebulkę. Przysmażaj ją przez kilka – kilkanaście minut, mieszając co jakiś czas, aż zeszkli się, zarumieni i będzie miękka. Następnie za pomocą łyżeczki wyławiaj i odsączaj cebulkę z tłuszczu. Przełóż ją na talerz.

  • Smażenie wątróbki

    Na tej samej patelni, której używałaś do smażenia cebuli, roztop kolejne 2 – 3 łyżki masła. Każdą wątróbkę obtocz w mące, a następnie połóż ją na rozgrzany tłuszcz i nieco zmniejsz ogień, ale nie do najmniejszego. Przysmażaj je przez około 5 minut z jeden strony, a następnie przewróć je i pomiędzy kawałki wątróbek powkładaj ósemki obranego jabłka. Teraz możesz doprawić mięso pieprzem, ale nie solą, gdyż mogłyby się zrobić twarde i nie dosmażyć do końca. Na drugiej stronie przysmażaj wątróbkę również około 5 minut. Pod koniec smażenia dodaj wcześniej przygotowaną cebulkę i przed zdjęciem z patelni wymieszaj ją z jabłkami oraz wątróbką.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Wątróbkę podawaj na ciepło. Idealnie smakuje z ziemniakami oraz sałatą ze śmietaną czy jogurtem naturalnym. Każdy kawałek mięsa posól dopiero na talerzu. Smacznego!