Smaczne przekąski z sałaty na przyjęcie
Smaczne przekąski z sałaty na przyjęcie
Sałata nadaje się nie tylko do wykonywania sałatek lub surówek do obiadu. Wystarczy dobry pomysł, kilka dodatków, a ze zwykłych zielonych listków można wyczarować smaczne przystawki. Dobrze sprawdzą się na spotkaniu każdego rodzaju, na urodzinach i przyjęciach, skutecznie wypierając chipsy oraz mniej zdrowe przekąski.
Koreczki z sałaty
Koreczki mają wiele zalet. Są łatwe do wykonania, ładnie się prezentują i każdy z chęcią po nie sięga. Aby przyrządzić taki przysmak z sałatą, niezbędne jest przygotowanie:
* 8 kawałków liści sałaty lodowej,
* 8 oliwek zielonych,
* 8 oliwek czarnych,
* 8 trójkącików sera pleśniowego,
* 4 pomidorków koktajlowych.
Wybierając ser pleśniowy, można zdecydować się na ser z dodatkami – z ziołami, z pieprzem, z papryką – dla lepszego smaku przystawki.Wszystkie składniki zebrać i rozpocząć nabijanie ich na wykałaczkę w następującej kolejności: oliwka zielona, 1/2 pomidorka, kawałek sałaty lodowej, ser pleśniowy, oliwka czarna.Roladki z sałaty
Smakowitym kąskiem dla każdego gościa są również roladki z sałaty, które poza wyraźnym posmakiem warzyw mają także smak kremowego wnętrza. Żeby je wykonać, potrzebne będą:
* 1 sałata,
* 1 kostka sera białego,
* 5 kawałków papryki marynowanej,
* 2 łyżeczki ketchupu,
* 2 ząbki czosnku,
* pieprz biały,
* papryka słodka.
Całą sałatę dokładnie umyć, podzielić na pojedyncze, nie porwane listki. Odłożyć je na bok i przygotować pastę. Do miksera włożyć rozdrobniony lekko biały ser, kawałki papryki, obrane ząbki czosnku, ketchup oraz przyprawy. Całość miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotową masę schłodzić w lodówce 10 – 15 minut, a następnie nakładać łyżeczką na listki sałaty i zwijać je jak roladki. Żeby się nie rozwijały, można przebić je wykałaczką.Tuńczyk na zielonej sałacie
Dobrym połączeniem jest sałata z tuńczykiem. Łącząc składniki, można uzyskać bardzo dobrą przystawkę. Potrzebne są do tego:
* 1 sałata,
* 1 puszka tuńczyka,
* 1 puszka groszku,
* 3 jajka,
* cebula,
* pieprz,
* sól.
Jajka ugotować na twardo. Groszek odsączyć z zalewy. Sałatę umyć i podzielić na luźne listki, po czym ułożyć je na półmisku. Na sałatę wysypać groszek, a na groszek kawałki tuńczyka w oleju. Cebulę obrać z łupinki, pokroić na plasterki. Podobnie pokroić jajko. Ułożyć oba elementy na tuńczyku. Oprószyć przyprawami i schłodzić przez 10 minut przed podaniem.