Smaczne przekąski z sałaty na przyjęcie

Opiekun artykułu: kubowa
Advertising
Smaczne przekąski z sałaty na przyjęcie

Smaczne przekąski z sałaty na przyjęcie

Sałata nadaje się nie tylko do wykonywania sałatek lub surówek do obiadu. Wystarczy dobry pomysł, kilka dodatków, a ze zwykłych zielonych listków można wyczarować smaczne przystawki. Dobrze sprawdzą się na spotkaniu każdego rodzaju, na urodzinach i przyjęciach, skutecznie wypierając chipsy oraz mniej zdrowe przekąski.

Advertising
Advertising
  • Koreczki z sałaty

    Koreczki z sałaty

    Koreczki mają wiele zalet. Są łatwe do wykonania, ładnie się prezentują i każdy z chęcią po nie sięga. Aby przyrządzić taki przysmak z sałatą, niezbędne jest przygotowanie:
    * 8 kawałków liści sałaty lodowej,
    * 8 oliwek zielonych,
    * 8 oliwek czarnych,
    * 8 trójkącików sera pleśniowego,
    * 4 pomidorków koktajlowych.
    Wybierając ser pleśniowy, można zdecydować się na ser z dodatkami – z ziołami, z pieprzem, z papryką – dla lepszego smaku przystawki.Wszystkie składniki zebrać i rozpocząć nabijanie ich na wykałaczkę w następującej kolejności: oliwka zielona, 1/2 pomidorka, kawałek sałaty lodowej, ser pleśniowy, oliwka czarna.

  • Roladki z sałaty

    Roladki z sałaty

    Smakowitym kąskiem dla każdego gościa są również roladki z sałaty, które poza wyraźnym posmakiem warzyw mają także smak kremowego wnętrza. Żeby je wykonać, potrzebne będą:
    * 1 sałata,
    * 1 kostka sera białego,
    * 5 kawałków papryki marynowanej,
    * 2 łyżeczki ketchupu,
    * 2 ząbki czosnku,
    * pieprz biały,
    * papryka słodka.
    Całą sałatę dokładnie umyć, podzielić na pojedyncze, nie porwane listki. Odłożyć je na bok i przygotować pastę. Do miksera włożyć rozdrobniony lekko biały ser, kawałki papryki, obrane ząbki czosnku, ketchup oraz przyprawy. Całość miksować do momentu uzyskania gładkiej masy. Gotową masę schłodzić w lodówce 10 – 15 minut, a następnie nakładać łyżeczką na listki sałaty i zwijać je jak roladki. Żeby się nie rozwijały, można przebić je wykałaczką.

  • Tuńczyk na zielonej sałacie

    Tuńczyk na zielonej sałacie

    Dobrym połączeniem jest sałata z tuńczykiem. Łącząc składniki, można uzyskać bardzo dobrą przystawkę. Potrzebne są do tego:
    * 1 sałata,
    * 1 puszka tuńczyka,
    * 1 puszka groszku,
    * 3 jajka,
    * cebula,
    * pieprz,
    * sól.
    Jajka ugotować na twardo. Groszek odsączyć z zalewy. Sałatę umyć i podzielić na luźne listki, po czym ułożyć je na półmisku. Na sałatę wysypać groszek, a na groszek kawałki tuńczyka w oleju. Cebulę obrać z łupinki, pokroić na plasterki. Podobnie pokroić jajko. Ułożyć oba elementy na tuńczyku. Oprószyć przyprawami i schłodzić przez 10 minut przed podaniem.