Przepis na wytrawne muffiny z mozzarellą

Opiekun artykułu: reniai
Poziom trudności: Łatwe , Wymagany czas: 1 godz.
Advertising
Przepis na wytrawne muffiny z mozzarellą

Przepis na wytrawne muffiny z mozzarellą

Bardzo często w cukierniach i kawiarniach możemy spotkać się z bogatą ofertą muffinów. Najczęściej występują one w smaku czekoladowym lub co najwyżej są nadziewane groszkami czekoladowymi. Lubimy je także w bardzo owocowych wersjach, na przykład tych jagodowych. Mało osób jednak próbowało zrobić lub też kupiło kiedykolwiek muffinkę w wersji wytrawnej. Poniższy przepis jest doskonałą alternatywą dla kanapek oraz koreczków występujących najczęściej jako przystawki na tzw. coctail party, czyli imprezach ze szwedzkim stołem. Sprawdź koniecznie, jak smakuje to ciastko na słono.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

*150 g mąki

2 jajka

2 pomidory

1 opakowanie drożdży instant

1 ząbek czosnku

kilka liści bazylii

80 ml oliwy z oliwek (plus łyżka do smażenia)

pół szklanki mleka

250 g mozzarelli

sól i pieprz

*150 g mąki 2 jajka 2 pomidory 1 opakowanie drożdży instant 1 ząbek czosnku kilka liści bazylii 80 ml oliwy z oliwek (plus łyżka do smażenia) pół szklanki mleka 250 g mozzarelli sól i pieprz
  • Przygotowanie pomidorów

    Nadzieniem dla naszych wytrawnych muffinek będą głównie dwa składniki – pomidory oraz ser mozzarella. Do garnka z wrzątkiem wrzuć pomidory i przytrzymaj je tam około minuty. Następnie, pomagając sobie widelcem, wyjmij je. Sparzone pomidory obierz ze skórki. Kiedy już to zrobisz, pozbądź się twardych i mało smacznych gniazd nasiennych, a następnie pokrój pomidory w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Wyciśnij na nią ząbek czosnku, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Posól je i popierz. Podsmażaj całość na patelni przez chwilę, aby pomidory stały się ciepłe, ale żeby się nie rozpadły. Kiedy już ostygną, dodaj do nich posiekaną bazylię.

  • Przygotowanie ciasta

    Do miski wbij jajka. Rozkłóć je delikatnie, a następnie dodaj mąkę oraz drożdże instant. Wymieszaj ze sobą wszystko bardzo dokładnie, a następnie stopniowo dolej oliwę z oliwek, a potem mleko (musi być wcześniej podgrzane, ale ciepłe, nie wrzące). Kiedy już wszystkie składniki będą w misce, mieszaj je aż do połączenia i stworzenia jednolitej masy. Ser mozzarella pokrój w drobną kostkę. Ser i przygotowane wcześniej pomidory z bazylią dodaj do ciasta. Zamieszaj.

  • Pieczenie

    Pieczenie

    Ciasto na muffiny przelej do specjalnych forem, mogą być wypełnione papilotkami. Piecz je przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

  • Serwowanie

    Serwowanie

    Muffiny będą doskonale smakować na zimno. Podawaj je solo, włożone w kolorowe papilotki. Smacznego!