Jak samodzielnie przyrządzić ser mozzarella?

Opiekun artykułu: malenstwo
Advertising
Jak samodzielnie przyrządzić ser mozzarella?

Jak samodzielnie przyrządzić ser mozzarella?

Ser mozzarella to doskonały dodatek do sałatek, zup albo potraw z grilla. Można go dodawać do zapiekanek czy farszu do naleśników. Nadaje się na ozdobne koreczki i eleganckie kanapki. Doskonale smakuje z pomidorami i bazylią, zarówno surowymi, jak i zapiekanymi. Kupiony w sklepie jest dość drogi. Można jednak mozzarellę przygotować samodzielnie w domu. Jak to zrobić, dowiesz się z tego artykułu.

Advertising
Advertising
Czego potrzebujesz:

półtorej łyżeczki kwasku cytrynowego

ćwierć łyżeczki podpuszczki do sera w płynie

4 litry pełnego mleka

1 łyżeczka gruboziarnistej, niejodowanej soli

termometr spożywczy

rękawice gumowe

Wskazówki:

Ser można także przygotować w kuchence mikrofalowej. W tym celu wybieramy łyżką cedzakową ser z rondelka, umieszczamy w odpowiednim naczyniu i podgrzewamy przez minutę. Następnie należy odcisnąć serwatkę, włożyć gumowe rękawice i ugniatać ser przez chwilę. Podgrzewamy ser przez pół minuty i sprawdzamy temperaturę. Gdy osiągnie 57 stopni, wyjmujemy go, chwilę jeszcze ugniatamy, na końcu dodajemy sól i mieszamy.

  • Przygotowanie mozzarelli – krok pierwszy

    Do naczynia wlewamy jedną szklankę wody i dodajemy kwasek cytrynowy. Mieszamy do rozpuszczenia.

  • Przygotowanie mozzarelli – krok drugi

    Do miseczki wlewamy około ćwierć szklanki wody. Dodajemy podpuszczkę w płynie i mieszamy do rozpuszczenia.

  • Przygotowanie mozzarelli – krok trzeci

    Do dużego rondla wlewamy mleko, dodajemy kwasek cytrynowy i mieszamy. Następnie podgrzewamy na niewielkim ogniu do temperatury 30 stopni Celsjusza, mieszając od czasu do czasu. Po podgrzaniu zdejmujemy z ognia.

  • Przygotowanie mozzarelli – krok czwarty

    Dodajemy do mleka podpuszczkę, lekko mieszając. Kontynuujemy mieszanie przez około pół minuty. Następnie przykrywamy rondel i odstawiamy na 5 minut. Mleko powinno się zwarzyć i mieć konsystencję miękkiego tofu. Jeśli nadal jest płynne, pozostawiamy je na kolejne pięć minut.

  • Przygotowanie mozzarelli – krok piąty

    Przygotowanie mozzarelli – krok piąty

    Za pomocą długiej szpatułki albo cienkiego noża kroimy zawartość rondla w kostkę, a następnie podgrzewamy do temperatury 40 stopni Celsjusza, bardzo delikatnie mieszając. Po zdjęciu z ognia mieszamy jeszcze przez pięć minut, aż twaróg zacznie się oddzielać od serwatki.

  • Przygotowanie mozzarelli – krok szósty

    Przygotowanie mozzarelli – krok szósty

    W dużym garnku podgrzewamy wodę, ale nie zagotowujemy jej. Ser odcedzamy na durszlaku (serwatkę odlewamy do osobnego naczynia). Umieszczamy durszlak z odcedzonym serem w garnku z gorącą wodą i pozostawiamy na 5 minut. Zabezpieczamy dłonie gumowymi rękawicami i ugniatamy ser w wodzie. Aby ser się udał, powinien osiągnąć temperaturę 57 stopni. Wówczas wyjmujemy go z wody i dodajemy sól.

  • Przygotowanie mozzarelli – krok siódmy

    Przygotowanie mozzarelli – krok siódmy

    Wyrabiamy ser ręcznie, aż zrobi się jasny i elastyczny. Gdy będzie już miał odpowiednią konsystencję, formujemy z niego kule. Gotową mozarallę przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Do sera dodajemy łyżeczkę soli i szklankę ostudzonej serwatki.