Jak samodzielnie zrobić olej z bazylią?

Opiekun artykułu: perwersyjnie
Advertising
Jak samodzielnie zrobić olej z bazylią?

Jak samodzielnie zrobić olej z bazylią?

Oleje smakowe są niezwykle dobrymi dodatkami do wielu dań, zarówno obiadowych, jak i przystawek. Urozmaicają potrawę, sprawiają, że jest smaczniejsza. W sklepach można kupić oleje z dodatkami, lecz nie od dziś wiadomo, że to, co wykonane w domu, samodzielnie, bywa znacznie smaczniejsze. Skoro pieczenie chleba stało się popularne, czemu nie zacząć samodzielnie wykonywać olejów?

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Przygotowanie oleju smakowego jest możliwe, jeśli przygotuje się wcześniej cały zestaw odpowiednich składników. Są to:
    * oliwa z oliwek,
    * olej słonecznikowy,
    * 1 ząbek czosnku,
    * bazylia świeża,
    * bazylia suszona,
    * pieprz,
    * sól,
    * papryka chili mielona.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie świeże liście bazylii dokładnie umyć – można na sitku. Przepłukać je pod zimną wodą, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Po osuszeniu posiekać listki. Czosnek obrać z łupinki i bardzo drobno posiekać.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do moździerza wrzucić listki bazylii, czosnek, szczyptę soli, 1 łyżkę suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki chili. Zacząć mieszać, aż do momentu, w którym wszystkie składniki połączą się, tworząc aromatyczną papkę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Uzyskaną papkę przełożyć do czystego słoika albo do miski. Uzupełnić 1/4 szklanki oliwy z oliwek i 1/4 szklanki oleju słonecznikowego. Wymieszać całość, a następnie odstawić na 1 godzinę w zacienione miejsce o temperaturze pokojowej.

    Olej z bazylią jest doskonałym dodatkiem do sałatek, do chleba oraz do mozzarelli z pomidorami.

Popularne tagi
  • mąka
  • sos na zimno
  • przepis na sos pomidorowy z bazylią
  • kolendra mielona
  • pomidory w zalewie
  • limonka
  • chrzan wielkanocny
  • pieprz
  • sos rabarbarowy
  • zadanie hobbystyczne
  • sos do wędlin
  • sos do makaronu
  • cebula
  • dip musztardowy
  • żurawina