Prosty sposób przygotowania domowego majonezu

Opiekun artykułu: suder
Advertising
Prosty sposób przygotowania domowego majonezu

Prosty sposób przygotowania domowego majonezu

Domowy chrzan jest bardzo popularnym dodatkiem do dań, jednak niemniej popularny jest majonez wykonany w domu. Sprawdzi się dobrze zarówno na co dzień, jak i od święta. Jeśli chce się ugościć wielkanocnych gości wykonanymi samodzielnie potrawami, warto dodać do nich własnoręcznie ukręcony majonez. Palce lizać!

Advertising
Advertising
  • Jakich produktów potrzeba?

    Jakich produktów potrzeba?

    Składniki, z których powstanie majonez, powinny być przede wszystkim świeże. Nie można dopuścić do sytuacji, w której z powodu produktów dojdzie do zatrucia. Wśród niezbędnych produktów muszą znaleźć się:
    * 1 jajko,
    * 1 łyżka musztardy,
    * 2 łyżki octu winnego białego,
    * 350 ml oleju słonecznikowego,
    * pieprz,
    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Jajko dokładnie sparzyć wrzątkiem, żeby usunąć ze skorupki ewentualne bakterie, które mogłoby spowodować problemy z żołądkiem. Wbić jajko do wąskiego pojemnika.Jeżeli chce się przygotować więcej majonezu, wystarczy podwoić lub potroić ilość składników.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do jajka w pojemniku dodać musztardę, ocet i przyprawy. Nie trzeba od razu mocno przyprawiać, po przygotowaniu majonezu będzie jeszcze czas na dodanie większej ilości soli albo pieprzu, jeżeli smak nie będzie odpowiedni.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Włączyć mikser, rozpoczynając mieszanie składników. Nastawić go na niewielkie obroty, stopniowo wlewając olej.

    Aby uzyskać majonez o oczekiwanej, gładkiej i puszystej konsystencji, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może to potrwać kilkanaście minut. Gotowy majonez można jeszcze dodatkowo doprawić albo przełożyć już do słoiczka, po czym podawać go do jajek oraz wędlin.