Prosty sposób przygotowania domowego majonezu
Prosty sposób przygotowania domowego majonezu
Domowy chrzan jest bardzo popularnym dodatkiem do dań, jednak niemniej popularny jest majonez wykonany w domu. Sprawdzi się dobrze zarówno na co dzień, jak i od święta. Jeśli chce się ugościć wielkanocnych gości wykonanymi samodzielnie potrawami, warto dodać do nich własnoręcznie ukręcony majonez. Palce lizać!
Jakich produktów potrzeba?
Składniki, z których powstanie majonez, powinny być przede wszystkim świeże. Nie można dopuścić do sytuacji, w której z powodu produktów dojdzie do zatrucia. Wśród niezbędnych produktów muszą znaleźć się:
* 1 jajko,
* 1 łyżka musztardy,
* 2 łyżki octu winnego białego,
* 350 ml oleju słonecznikowego,
* pieprz,
* sól.Krok pierwszy
Jajko dokładnie sparzyć wrzątkiem, żeby usunąć ze skorupki ewentualne bakterie, które mogłoby spowodować problemy z żołądkiem. Wbić jajko do wąskiego pojemnika.Jeżeli chce się przygotować więcej majonezu, wystarczy podwoić lub potroić ilość składników.
Krok drugi
Do jajka w pojemniku dodać musztardę, ocet i przyprawy. Nie trzeba od razu mocno przyprawiać, po przygotowaniu majonezu będzie jeszcze czas na dodanie większej ilości soli albo pieprzu, jeżeli smak nie będzie odpowiedni.
Krok trzeci
Włączyć mikser, rozpoczynając mieszanie składników. Nastawić go na niewielkie obroty, stopniowo wlewając olej.
Aby uzyskać majonez o oczekiwanej, gładkiej i puszystej konsystencji, trzeba uzbroić się w cierpliwość, ponieważ może to potrwać kilkanaście minut. Gotowy majonez można jeszcze dodatkowo doprawić albo przełożyć już do słoiczka, po czym podawać go do jajek oraz wędlin.