Jak zrobić dobry dressing do sałatek?

Opiekun artykułu: dreadzia
Advertising
Jak zrobić dobry dressing do sałatek?

Jak zrobić dobry dressing do sałatek?

Sałatka jest bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań, jak również sama w sobie stanowi smaczną przekąskę. Trudno wyobrazić sobie bez niej domowe przyjęcie albo wypad na grilla. Jednak to nie tylko warzywa mogą decydować o jej smaku. Jeżeli urozmaici się sałatkę odpowiednim dressingiem, zmieni się ona w ucztę dla kubków smakowych.

Advertising
Advertising
  • Dressing czosnkowy

    Dressing czosnkowy

    Czosnkowy smak nadaje się bardzo dobrze do podkreślenia wielu sałatek, zwłaszcza z kurczakiem. Jego wykonanie jest bardzo proste, wymaga jedynie przygotowania:
    * 100 g jogurtu naturalnego,
    * 1 łyżki śmietany,
    * 1,5 łyżeczki majonezu,
    * 2 ząbków czosnku,
    * pieprzu,
    * soli.
    Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki, doprawiając wedle uznania. Wymieszać dokładnie, po czym używać do polewania sałatek.

  • Dressing winegret

    Dressing winegret

    Do sałatek, które nie potrzebują ciężkich sosów, oraz do sałatek bezmięsnych dobrym dressingiem będzie lekko ostry sos winegret. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * 1 łyżka soku z cytryny,
    * 4 łyżki oleju rzepakowego,
    * pieprz,
    * sól.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż połączą się w jedną całość. Zaraz po przygotowaniu polać sosem sałatkę, połączyć z warzywami i podawać. Smak warzyw będzie bardziej wyrazisty.

  • Dressing balsamiczny

    Dressing balsamiczny

    Sałatki owocowe czy sałatki z dodatkiem sera dobrze sprawdzają się z sosem balsamicznym, który jest bardzo lekki, ale ma specyficzny smak. Nie jest zbyt ostry, raczej odświeżający, dlatego dobrze nadaje się również do sałatek owocowych. Aby go przyrządzić, niezbędne są:
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 1,5 łyżki octu balsamicznego,
    * sól.
    Składniki przelać do niewielkiej miseczki, użyć tylko szczypty soli i wymieszać. Od razu po przygotowaniu polać sałatkę.