Jak zrobić dobry dressing do sałatek?
Jak zrobić dobry dressing do sałatek?
Sałatka jest bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań, jak również sama w sobie stanowi smaczną przekąskę. Trudno wyobrazić sobie bez niej domowe przyjęcie albo wypad na grilla. Jednak to nie tylko warzywa mogą decydować o jej smaku. Jeżeli urozmaici się sałatkę odpowiednim dressingiem, zmieni się ona w ucztę dla kubków smakowych.
Dressing czosnkowy
Czosnkowy smak nadaje się bardzo dobrze do podkreślenia wielu sałatek, zwłaszcza z kurczakiem. Jego wykonanie jest bardzo proste, wymaga jedynie przygotowania:
* 100 g jogurtu naturalnego,
* 1 łyżki śmietany,
* 1,5 łyżeczki majonezu,
* 2 ząbków czosnku,
* pieprzu,
* soli.
Czosnek obrać z łupinek, zmiażdżyć w prasce i wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki, doprawiając wedle uznania. Wymieszać dokładnie, po czym używać do polewania sałatek.Dressing winegret
Do sałatek, które nie potrzebują ciężkich sosów, oraz do sałatek bezmięsnych dobrym dressingiem będzie lekko ostry sos winegret. Do jego przyrządzenia potrzebne są:
* 1 łyżeczka musztardy,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* 4 łyżki oleju rzepakowego,
* pieprz,
* sól.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, aż połączą się w jedną całość. Zaraz po przygotowaniu polać sosem sałatkę, połączyć z warzywami i podawać. Smak warzyw będzie bardziej wyrazisty.Dressing balsamiczny
Sałatki owocowe czy sałatki z dodatkiem sera dobrze sprawdzają się z sosem balsamicznym, który jest bardzo lekki, ale ma specyficzny smak. Nie jest zbyt ostry, raczej odświeżający, dlatego dobrze nadaje się również do sałatek owocowych. Aby go przyrządzić, niezbędne są:
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1,5 łyżki octu balsamicznego,
* sól.
Składniki przelać do niewielkiej miseczki, użyć tylko szczypty soli i wymieszać. Od razu po przygotowaniu polać sałatkę.