Jak przyrządzić dobry sos alfredo?
Jak przyrządzić dobry sos alfredo?
Sos alfredo to jeden z najbardziej znanych i najlepszych sosów do makaronu, jaki powstał. Mówią to wszyscy wielbiciele dań z kuchni włoskiej. Jest kremowy, doskonale pasuje do makaronu każdego rodzaju i można go szybko przyrządzić. Potrzebujesz taniego obiadu – sos alfredo jest dla Ciebie.
Potrzebne składniki spożywcze
Wykonanie prostego i szybkiego sosu alfredo trzeba zacząć od zebrania odpowiednich składników spożywczych, wśród których musi znaleźć się:
* 250 ml śmietany 18%,
* 125 ml białego wina,
* 45 ml parmezanu,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 cebula,
* pietruszka,
* szczypiorek,
* pieprz,
* sól,
* oregano,
* kolendra.Krok pierwszy
Do garnka wlać białe wino. Postawić garnek na gazie i wlać śmietanę. Zamiast śmietany można użyć kremowego serka, pamiętając, żeby nie używać serka o przesadnie stałej konsystencji. Zamieszać wszystko razem aż do połączenia się składników – zamiast łyżką, najlepiej mieszać trzepaczką. Doprowadzić do wrzenia.
Krok drugi
W czasie gdy śmietana wraz z winem będzie się podgrzewać, przygotować zioła. Przepłukać je i posiekać dokładnie. Najlepiej sprawdzi się oregano oraz bazylia, ale można dodać również odrobinę kolendry. Ważne jest, żeby zioła były świeże, a nie suszone lub mielone. Cebulę oraz czosnek pozbawić łupinek – cebulę pokroić dokładnie, a czosnek przecisnąć przez praskę.
Krok trzeci
Gdy baza sosu zacznie wrzeć, dodać przygotowane warzywa oraz zioła. Zamieszać. Na koniec dosypać starty parmezan i znów wymieszać. Podgrzewać całość na niewielkim ogniu, aż parmezan całkowicie się rozpuści, zagęszczając przygotowywany sos. Gotować, aż zawartość garnka zmniejszy się o 1/4. Dopiero wtedy zdjąć garnek z pieca. Doprawić szczypiorkiem oraz pietruszką.Gotowy sos alfredo może być od razu użyty do polania makaronu lub wymieszania makaronu z nim i podawania.