Jak przyrządzić dobry sos alfredo?

Opiekun artykułu: camilia
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić dobry sos alfredo?

Jak przyrządzić dobry sos alfredo?

Sos alfredo to jeden z najbardziej znanych i najlepszych sosów do makaronu, jaki powstał. Mówią to wszyscy wielbiciele dań z kuchni włoskiej. Jest kremowy, doskonale pasuje do makaronu każdego rodzaju i można go szybko przyrządzić. Potrzebujesz taniego obiadu – sos alfredo jest dla Ciebie.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Wykonanie prostego i szybkiego sosu alfredo trzeba zacząć od zebrania odpowiednich składników spożywczych, wśród których musi znaleźć się:
    * 250 ml śmietany 18%,
    * 125 ml białego wina,
    * 45 ml parmezanu,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 cebula,
    * pietruszka,
    * szczypiorek,
    * pieprz,
    * sól,
    * oregano,
    * kolendra.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do garnka wlać białe wino. Postawić garnek na gazie i wlać śmietanę. Zamiast śmietany można użyć kremowego serka, pamiętając, żeby nie używać serka o przesadnie stałej konsystencji. Zamieszać wszystko razem aż do połączenia się składników – zamiast łyżką, najlepiej mieszać trzepaczką. Doprowadzić do wrzenia.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    W czasie gdy śmietana wraz z winem będzie się podgrzewać, przygotować zioła. Przepłukać je i posiekać dokładnie. Najlepiej sprawdzi się oregano oraz bazylia, ale można dodać również odrobinę kolendry. Ważne jest, żeby zioła były świeże, a nie suszone lub mielone. Cebulę oraz czosnek pozbawić łupinek – cebulę pokroić dokładnie, a czosnek przecisnąć przez praskę.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Gdy baza sosu zacznie wrzeć, dodać przygotowane warzywa oraz zioła. Zamieszać. Na koniec dosypać starty parmezan i znów wymieszać. Podgrzewać całość na niewielkim ogniu, aż parmezan całkowicie się rozpuści, zagęszczając przygotowywany sos. Gotować, aż zawartość garnka zmniejszy się o 1/4. Dopiero wtedy zdjąć garnek z pieca. Doprawić szczypiorkiem oraz pietruszką.Gotowy sos alfredo może być od razu użyty do polania makaronu lub wymieszania makaronu z nim i podawania.