Jak przyrządzić dip sojowo-imbirowy?

Opiekun artykułu: katwit
Advertising
Jak przyrządzić dip sojowo-imbirowy?

Jak przyrządzić dip sojowo-imbirowy?

Kuchnia azjatycka, zwłaszcza japońska, jest już obecnie dobrze znana i pomysły z niej chętnie wprowadzane są do polskich domów. Nie wszystkie dania można odtworzyć idealnie, bywają bardzo skomplikowane, jednak sosy, którymi Japończycy urozmaicają swoje dania, nie stanowią problemu. Sos taki może być doskonałym dodatkiem do wielu dań, nawet typowo polskich.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki

    Potrzebne składniki

    Do wykonania sosu niezbędnych jest kilka produktów spożywczych, które można z powodzeniem znaleźć w każdym supermarkecie:
    * 1/2 szklanki sosu sojowego,
    * 1 łyżeczka oleju sezamowego,
    * 1 łyżeczka soku cytrynowego,
    * 1 łyżeczka cukru,
    * 1/2 łyżeczki ziaren sezamu,
    * 1 łyżka wody,
    * 1 zielona cebulka,
    * 1,5 cm korzenia imbiru.

  • Pierwszy krok

    Korzeń imbiru obrać przy pomocy łyżeczki. Gdy już będzie pozbawiony skórki, zetrzeć go na tarce o średnich oczkach i przełożyć do niedużej miseczki.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Zieloną cebulkę umyć i posiekać na drobne kawałki. Dorzucić do startego imbiru. Wsypać również ziarenka sezamu. Jeśli nie jest się wielbicielem sezamu, można z niego zrezygnować, jednak lepiej nie zastępować go innymi ziarnami, np. słonecznikiem, ponieważ może to zepsuć smak sosu.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do miseczki wlać sos sojowy, olej sezamowy, wodę, sok cytrynowy. Dosypać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać, aż cukier rozpuści się w płynach.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Gotowy sos odstawić do lodówki na 2 – 3 godziny. Dzięki temu przegryzie się i będzie intensywniejszy w smaku. Po tym czasie można go podawać. Nadaje się idealnie jako dodatek do dań kuchni japońskiej: sajgonek, sushi, pierożków, jak również do pikantnych polskich pierogów.