Jak przygotować sos serowy?
Jak przygotować sos serowy?
Sosy to idealne dodatki do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i lżejszych, w tym makaronów. Jednym z chętniej jadanych i podawanych sosów jest sos serowy, który można wykorzystać niemal do wszystkiego. Źle wykonany jest mdły, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu, który urozmaici każde danie.
Składniki na sos
Do przygotowania pysznego sosu serowego należy zebrać odpowiednie składniki. Są to przede wszystkim:
* 1 serek topiony Maasdamer,
* 1 serek topiony Ementaler,
* 200 ml śmietanki 30%,
* słodka papryka w proszku,
* chili w proszku,
* pieprz,
* sól,
* gałka muszkatołowa (lub 1 łyżeczka musztardy),
* kurkuma.
Chociaż sos serowy opiera się przede wszystkim na serkach topionych, jeżeli posiada się w lodówce resztkę sera żółtego, również można go dodać, jednak wówczas trzeba zadbać o to, aby dokładnie się rozpuścił.Etap pierwszy
Do garnka należy wlać całą śmietankę i zacząć wolno podgrzewać, jednocześnie dodając rozdrobnione serki topione. Można zrobić to widelcem lub palcami. Warto zadbać o to, aby były to jak najdrobniejsze kawałki, dzięki temu szybciej się rozpuszczą. Jeżeli poza serkiem topionym chce się dodać również żółty ser, warto zetrzeć go na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu szybko połączy się z resztą składników. Trzeba pamiętać, że dodanie sera żółtego może nieco zmienić smak, np. sprawić, że będzie ostrzejszy.
Etap drugi
Śmietankę oraz sery cały czas mieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Gdy wszystkie będą już rozpuszczone, można dodawać przyprawy. Soli i pieprzu należy dodać jedynie szczyptę, natomiast papryki, kurkumy, gałki muszkatołowej wedle uznania. Jeżeli lubi się ostrzejsze sosy, warto dodać nieco więcej chili, jeżeli chce się zachować neutralny smak dodatku, lepiej ograniczyć się do niewielkich ilości na czubku łyżeczki. Całość dokładnie wymieszać, wciąż podgrzewając na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Po tym gotować przez 5 minut i zdjąć z palnika.
Etap trzeci
Sos serowy sprawdza się dobrze podany na gorąco lub na ciepło. Można nim polewać makaron, warzywa, pizzę oraz lasagne, a także mięsne potrawy. Dodatkowo nadaje się bardzo dobrze jako dip do przekąsek różnego rodzaju, zarówno do surowych warzyw, jak i do krakersów czy paluszków z ciasta francuskiego.