Jak zrobić dobry sos do sałatki Cezara?
Jak zrobić dobry sos do sałatki Cezara?
Sałatka Cezara jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych sałatek na świecie. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, zmieniając niektóre składniki, dodając nowe, jadając ją bez dodatków albo z sosem. Nie każdy pasuje, dlatego aby nie zepsuć smaku przystawki i zjeść na kolację coś wyjątkowego, podajemy przepis na sprawdzony sos sałatkowy.
Niezbędne składniki spożywcze
Żeby sos do sałatki Cezara udał się tak, jak powinien, należy przygotować świeże składniki. Pomiędzy nimi powinny znaleźć się:
* 1 żółtko,
* 1 ząbek czosnku,
* 1 łyżka oliwy z oliwek,
* 1 łyżeczka musztardy,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1 łyżeczka octu jabłkowego,
* czarny pieprz.
Krok pierwszy
Czosnek obrać z łupinki. Posiekać go drobno i przełożyć do miseczki. Można, jeśli chce się mieć mało widoczny czosnek, przecisnąć go przez praskę. Jeśli jest się wielkim wielbicielem tej przyprawy, warto dodać jeszcze jeden ząbek czosnku.
Krok drugi
Do miseczki wbić żółtko oraz dodać oliwę z oliwek. Łyżeczką mieszać dokładnie składniki, stopniowo tworząc gładką masę. Będzie to baza pod sos do sałatki. Jeżeli łyżeczka to za mało i produkty nie łączą się dostatecznie szybko, można użyć miksera. Ułatwi to uzyskanie kremowej konsystencji.
Krok trzeci
Dodać do masy musztardę, ocet jabłkowy oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Nadal mieszać, doprawiając pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Wymieszać, aż całość osiągnie jednolitą, kremową konsystencje, która będzie nie tylko urozmaicała sos smakowo, lecz również ubarwi jego wygląd.Polać gotowym sosem sałatkę tuż przed podaniem. Jeżeli podaje się ją w misce, można wymieszać składniki, natomiast jeśli podaje się ją na osobnych talerzach, można tylko polać fantazyjnie.