Jak przyrządzić dobry sos serowy do makaronu?

Opiekun artykułu: pww
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Jak przyrządzić dobry sos serowy do makaronu?

Jak przyrządzić dobry sos serowy do makaronu?

Makaronu nie trzeba koniecznie podawać na bardzo zaskakujące, wymyślne sposoby. Prostota też jest dobra. Taką prostotę zapewnia sos serowy, który nie jest skomplikowany, ale dla wielu osób jego przygotowanie bywa tajemnicą. Żeby mieć zawsze pod ręką przepis na szybki obiad, podajemy naszą sprawdzoną recepturę.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Zrobienie dobrego sosu do makaronu i tym samym wykonanie szybkiego dania jest możliwe, jeśli zawczasu zbierze się odpowiednie, dobrej jakości produkty, czyli:

    * 2 szklanki mleka,

    * 2 szklanki sera żółtego tartego,

    * 2 łyżki mąki,

    * 50 g masła,

    * 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,

    * 400 g makaronu,

    * natka pietruszki, siekana.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Do rondla o średniej wielkości wrzucić masło oraz mąkę. Rozpocząć podgrzewanie oraz mieszanie, żeby oba elementy połączyły się ze sobą. Po rozpuszczeniu i zamieszaniu – pozostawić na ogniu jeszcze 1 minutę, sprawdzając, czy nic się nie przypala.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po uzyskaniu zasmażki, wlać do niej mleko. Wymieszać, a następnie poczekać, aż mleko zagotuje się. Uważać, aby nie wykipiało. Gdy mleko zagotuje się, pozostawić je na kolejne 2 minuty na gazie, żeby miało szansę dobrze się ugotować. Dopiero po tym czasie zdjąć z pieca.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Od razu po zdjęciu garnka z mlekiem z pieca dodać do niego starty ser. Mieszać całość trzepaczką aż do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej, żółtej masy. Ser powinien bardzo dokładnie rozpuścić się w mleku. Na koniec dodać sól, gałkę muszkatołową i jeszcze raz zamieszać.Po wykonaniu sosu lub przed zabraniem się do jego przyrządzania ugotować makaron wedle przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu go albo polać go sosem, albo dodać makaron do sosu, oblekając go w całości żółtą masą. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.