Jak przyrządzić guacamole z cebulą i pomidorami?

Opiekun artykułu: zajki
Wymagany czas: 10 min.
Advertising
Jak przyrządzić guacamole z cebulą i pomidorami?

Jak przyrządzić guacamole z cebulą i pomidorami?

Posiłki powinny być jak najbardziej zróżnicowane, powie o tym każdy dietetyk. Oznacza to, że warto zaszaleć w kuchni, przygotowując nie tylko obiady, ale również śniadania, pasty, dipy oraz dodatki do kanapek i przekąsek. Przy tym dobrze jest sięgać po kuchnię spoza Polski, w tym po kuchnię hiszpańską, która oferuje pyszne guacamole.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne składniki spożywcze

    Potrzebne składniki spożywcze

    Żeby egzotyczna guacamole, czyli gęsty dip lub gęsta pasta, powstała i smakowała, jak powinna, potrzebne są następujące składniki:

    * 1 pomidor,

    * 1 ząbek czosnku,

    * 1 awokado,

    * 1 łyżka oliwy z oliwek,

    * 2 łyżki soku z cytryny,

    * 1/2 cebuli,

    * pieprz,

    * sól.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Awokado – jeśli są małe, można dodać dwa – umyć i przekroić na pół. Pozbyć się okrągłej pestki, a miąższ wydobyć przy pomocy łyżeczki. Dojrzałe awokado ma miękki, ładnie zielony miąższ, który nie sprawia problemów podczas wyjmowania go z brązowej otoczki. Miąższ przełożyć do miski. Rozgnieść go widelcem na papkę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Pomidora sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę. Przekroić na pół, pozbywając się gniazda nasiennego, a pozostałą część pokroić w kostkę i dodać do awokado. Cebulę obrać z łupinki i również pokroić, ale bardzo drobno. Dodać do miski. Doprawić solą i pieprzem.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Sok z cytryny wycisnąć prosto do miseczki, dodać oliwę z oliwek. Widelcem zacząć mieszać wszystkie składniki, jeszcze bardziej rozdrabniając miąższ z awokado i doprowadzając do ukrycia się w zielonej papce pomidorów oraz cebuli. Po wymieszaniu guacamole jest gotowe do spożywania. Można nakładać je na świeże pieczywo, na chrupkie pieczywo albo potraktować jako dodatek do słonych przekąsek.

X