Jak przygotować zapas sosu pomidorowego na zimę?

Opiekun artykułu: avi
Wymagany czas: 2 godz. 10 min.
Advertising
Jak przygotować zapas sosu pomidorowego na zimę?

Jak przygotować zapas sosu pomidorowego na zimę?

Przetwory na zimę to nie tylko dżemy i marmolada z sezonowych owoców albo grzyby w zalewie, ale również sos pomidorowy. W końcu nie ma nic lepszego niż sos, zupa na bazie świeżych pomidorów. Ze względu na to, że pomidory nie są zawsze tak samo dobre, zwłaszcza zimą, dobrze jest mieć zapas soczystych przetworów w spiżarce.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki spożywcze

    Niezbędne składniki spożywcze

    Podstawą dobrego sosu pomidorowego są przede wszystkim świeże, dobrej jakości produkty, wśród których muszą znaleźć się:

    * 2 kg pomidorów (najlepiej typu Lima),

    * 4 ząbki czosnku,

    * 2 łyżeczki oregano,

    * 2 łyżeczki suszonej bazylii,

    * 3 łyżeczki soli,

    * 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,

    * 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

    Niezbędne są także słoiki, w których sos będzie bezpiecznie przechowywany przez cały czas.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Wszystkie pomidory dokładnie umyć, a następnie odciąć twardsze części od strony szypułki. Do sosu przyda się tylko to, co miękkie. Liście i inne twardsze elementy również wyrzucić. Następnie wrzucić wszystkie pomidory do blendera – skórki nie trzeba obierać – i zmiksować na gładką, czerwoną masę.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Gotową masę przełożyć do garnka z grubszym dnem, po czym postawić na gazie. Posolić masę, zamieszać i pozostawić do odparowania części pomidorowej papki. Zazwyczaj zajmuje to około 50 – 60 minut.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    W czasie kiedy masa będzie się gotowała, obrać czosnek i posiekać go drobno. Gdy dojdzie do odparowania części sosu, wrzucić czosnek oraz wszystkie przygotowane przyprawy i oliwę. Zamieszać drewnianą łopatką i przykryć garnek pokrywką, dusząc zawartość przez 45 – 50 minut. Sos powinien zgęstnieć. Po zgęstnieniu sosu przekładać go do słoików wyparzonych wrzątkiem. Obrócić do góry dnem, a ostudzone słoiki przechowywać w chłodnej spiżarce albo szafce. Teraz masz sos, który możesz wykorzystywać przez całą zimę do przygotowywania smacznych obiadów.