Nietypowy sos z herbatą rooibos

Opiekun artykułu: jeczalikowa
Advertising
Nietypowy sos z herbatą rooibos

Nietypowy sos z herbatą rooibos

Herbata rooibos stanowi popularny napar do picia, który znajduje wielu zwolenników, zwłaszcza wśród kobiet. Przypisuje się mu działanie odchudzające i oczyszczające. Co więcej, kojarzy się ją głównie z popijaniem popołudniami, podczas gdy czerwony napar może posłużyć również do wykonania dobrego sosu do mięsa. Warto go wypróbować.

Advertising
Advertising
  • Potrzebne produkty spożywcze

    Potrzebne produkty spożywcze

    Przygotowanie sosu nie jest trudnym zadaniem, jednak znacznie ułatwia je wcześniejsze zebranie odpowiednich składników, czyli:
    * 1 łyżeczka ziela rooibos,
    * 1 ząbek czosnku,
    * 1 cebula,
    * 2 łyżki oliwy z oliwek,
    * 20 g masła,
    * 30 g mąki pszennej,
    * 300 ml wody,
    * pieprz,
    * sól.

  • Pierwszy krok

    Wodę zagotować w czajniku. Ziele przełożyć do miski lub dużego kubka i zalać je gorącą wodą. Pozostawić je do zaparzenia na dokładnie 2 minuty.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę pozbawić łupinek i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię i poddusić pod przykryciem. Gdy do tego dojdzie, dodać masło oraz mąkę, wymieszać i zdjąć z pieca.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Do uzyskanej mieszanki wlać herbatę rooibos i wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy składniki połączą się, znowu ustawić patelnię na średnim gazie. Podgrzewać 5 minut, nie przerywając mieszania.

  • Czwarty krok

    Czwarty krok

    Po podgrzewaniu sos dodatkowo zgęstnieje. Można go zdjąć z palnika.Czosnek obrać z łupinki i zmiażdżyć w prasce, po czym dodać do sosu i wymieszać. Doprawić solą oraz pieprzem dla poprawienia smaku. Gotowym sosem polewać mięso. Dzięki takiemu dodatkowi wydobędzie się smak każdego rodzaju mięsa, a do tego nada się potrawie nieco egzotycznego posmaku.

Popularne tagi
  • dodatek do deseru
  • zupa z żółtym serem
  • ser topiony
  • dieta odchudzająca
  • wino
  • pasta z awokado
  • przepis na pastę z bakłażana i papryki
  • pomarańcza
  • przekąska
  • przepis na sos do nachos
  • warzywa
  • dodatek
  • sałatka cezara
  • koperek
  • guacamole z cebulą i pomidorami