Oryginalne spaghetti z sosem z awokado
Oryginalne spaghetti z sosem z awokado
Jesteś wielbicielką awokado i mogłabyś jadać je w każdej wersji? Ten przepis jest dla ciebie. Awokado jako pasta do kanapek, część sałatki albo owoc na przekąskę popołudniową to znane sposoby jego podania. Jednak sos do spaghetti jest daniem oryginalnym, które albo pokochasz, albo nie. Nie skreślaj go od razu. Spróbuj!
Niezbędne składniki spożywcze
Przygotowanie nietypowego spaghetti jest możliwe, jeśli zbierze się zawczasu następujące produkty spożywcze:
* 250 g makaronu spaghetti,
* 1 awokado,
* 2 ząbki czosnku,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* 1/2 cytryny,
* pieprz cayenne,
* sól,
* suszone pomidory,
* oliwki (opcjonalnie).Krok pierwszy
Do garnka średniej wielkości wlać wodę. Osolić 1 łyżeczką soli oraz dodać 1 łyżeczkę oleju. Zagotować, po czym do gotującej się wody wrzucić makaron. Gotować przez 10 – 15 minut, w zależności od instrukcji na opakowaniu.Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, żeby nitki makaronu nie sklejały się ze sobą.
Krok drugi
Awokado umyć, przekroić na pół. Pozbyć się pestki, a cały miąższ wydobyć łyżeczką, przekładając go do blendera. Z cytryny wycisnąć cały sok, uważając, żeby nie dostały się do niego żadne pestki, ponieważ są gorzkie i popsułyby smak sosu. Czosnek pozbawić łupinek, posiekać drobno albo przepuścić przez praskę.Sok, oliwę z oliwek, czosnek i przyprawy dodać do awokado. Wszystko zmiksować razem na średnich obrotach, aż zacznie przypominać gładką masę.
Krok trzeci
Makaron przełożyć do głębokiego talerza. Przelać gotowym sosem z awokado. Posypać pokrojonymi na kawałki suszonymi pomidorami albo oliwkami. Jeśli nie lubi się żadnego z dodatków, można ozdobić spaghetti startym parmezanem, będzie pyszne i zdrowe, idealne na obiad oraz na kolację. Smacznego!