Jak przygotować ostry sos z awokado?
Jak przygotować ostry sos z awokado?
Doskonały smak sosu z awokado jest powszechnie znany. Dzięki składnikom jest to jednocześnie zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju smakołyków, zarówno przekąsek w czasie przyjęcia, jak i do mięsa podczas obiadu. Zazwyczaj sos charakteryzuje się dość łagodnym smakiem, jednak jeśli taka wersja to za mało, warto ją trochę urozmaicić i przygotować sos na ostro.
Jakich składników potrzeba?
Do przyrządzenia sosu potrzebny jest zestaw składników dobrej jakości, które spowodują, że smak sosu będzie doskonały. Wśród nich powinny znaleźć się:
* 2 awokado,
* koperek,
* pieprz,
* sól,
* sos tabasco.Krok pierwszy
Oba awokado przemyć zimną wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym i przekroić na pół. Pozbyć się pestek z owoców, po czym łyżką wydrążyć je, przekładając miąższ do pojemnika blendera.
Krok drugi
Miąższ dokładnie zmiksować na gładką, zieloną papkę. Jeśli nie posiada się blendera, nie ma obaw, wystarczy zgnieść awokado widelcem. Ze względu na miękkość miąższu nie jest to trudne zadanie. Pod koniec miksowania albo zgniatania doprawić solą oraz pieprzem.
Krok trzeci
Na zakończenie do pasty należy dodać sos tabasco. Jego ilość jest uzależniona od indywidualnego smaku i upodobania do ostrych dodatków. Można dać zarówno kilka kropel, jak i 1 łyżeczkę. Ponownie wszystko dokładnie zmiksować, po czym przełożyć sos do miseczki. Schłodzić przez 10 minut w lodówce.Sos z awokado prezentuje się doskonale jako dodatek do dań obiadowych, jak również urozmaicenie do pieczywa chrupkiego. Po posmarowaniu go sosem warto dodatkowo podkreślić smak, posypując całość posiekanym koperkiem. Smacznego!