Chrzan wielkanocny na różne sposoby

Opiekun artykułu: ariane
Advertising
Chrzan wielkanocny na różne sposoby

Chrzan wielkanocny na różne sposoby

Gdyby zapytać przypadkowe osoby, jakie dania i dodatki wielkanocne lubią najbardziej, z pewnością przynajmniej raz pojawiłoby się słowo: chrzan. Jest to niezbędny dodatek do jajek, białego barszczu, żurku oraz licznych mięs, które pojawiają się na wielkanocnym stole. Co ciekawe, każdy posiada swój własny przepis na chrzan, a i my z chęcią zaproponujemy kilka sposobów na jego przygotowanie.

Advertising
Advertising
  • Chrzan z cytryną

    Chrzan z cytryną

    Chrzan jest smaczny sam w sobie, jednak jeszcze lepiej smakuje z dodatkami podkreślającymi jego smak. Aby wielkanocny przysmak był pyszny, potrzebne są:
    * 1 – 2 korzenie chrzanu,
    * 1 cytryna,
    * pieprz,
    * sól.
    Chrzan obrać i umyć dokładnie, a następnie pozostawić na 60 minut w misce pełnej zimnej wody. Dzięki takiemu zabiegowi łatwiej będzie się go tarło.Gdy chrzan namacza się, przygotować kolejny dodatek. Do słoika wycisnąć 2 – 3 łyżki soku z cytryny, doprawić pieprzem, solą oraz dolać 3 – 4 łyżki wody przegotowanej. Wymoczony chrzan ścierać na tarce o małych oczkach prosto do słoika. Wymieszać dokładnie, a w razie potrzeby doprawić dodatkową porcją przypraw oraz soku cytrynowego. Gotowy chrzan przechowywać w lodówce.

  • Chrzan z pomarańczą

    Chrzan z pomarańczą

    Dobrym dodatkiem do chrzanu są owoce. Podkreślają one później smak zimnych wędlin, do których chrzan jest najczęściej podawany. Do przyrządzenia tak oryginalnego chrzanu potrzebne są:
    * 1/2 szklanki chrzanu tartego,
    * 5 łyżek soku z cytryny,
    * 1 pomarańcza,
    * 1 – 2 jabłka,
    * cukier,
    * sól.
    Jabłka dokładnie umyć i obrać. Zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach i polać cytryną, po czym wymieszać z chrzanem. Pomarańczę sparzyć i zetrzeć jej skórkę. Dodać ją do chrzanu i ponownie zamieszać całość.Dla smaku doprawić dowolną ilością cukru i soli, a następnie podawać lub przechowywać w słoiczku, w lodówce, aż do Wielkanocy.

  • Chrzan z żurawiną

    Chrzan z żurawiną

    Jednym z najciekawszych smakowo chrzanów jest chrzan z żurawiną. Zamiast poszukiwać go w sklepach, można przygotować go samodzielnie z następujących składników:
    * 2 korzenie chrzanu,
    * 2 łyżki gęstej śmietany,
    * 1 słoiczek konfitur żurawinowych,
    * cukier.
    Korzenie chrzanu obrać, umyć i zacząć ścierać na drobnej tarce prosto do miski. Żeby nie stracił koloru, warto skropić go sokiem cytrynowym. Dodać do chrzanu konfiturę żurawinową w takiej ilości, żeby chrzan nabrał różowego koloru. Doprawić cukrem, śmietaną i wymieszać na gładką papkę. Podawać przede wszystkim z wędlinami.