Jak zrobić pastę kalafiorową?

Opiekun artykułu: looklike
Wymagany czas: 35 min.
Advertising
Jak zrobić pastę kalafiorową?

Jak zrobić pastę kalafiorową?

Pastę na kanapki i jako dodatek do innych dań można zrobić niemal ze wszystkiego – kalafior jest tego dobrym przykładem. Pasty warzywne nie są często podawane, w stosunku do nich panuje w Polsce kulinarna nieśmiałość, lecz powoli zdobywają sobie zwolenników i przepisy na oryginalny dodatek do kanapek rozpowszechniają się coraz bardziej. Przepis na bardzo smaczną pastę z kalafiora prezentujemy w poniższym artykule – spróbuj i pokochaj.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki wykorzystać?

    Jakie składniki wykorzystać?

    Zaletą pasty kalafiorowej jest brak konieczności posiadania wielu składników do jej przyrządzenia. Potrzebne są głównie:

    * 500 g kalafiora,

    * 1/2 pęczka szczypiorku,

    * 1 łyżeczka kurkumy,

    * 1 łyżeczka czerwonego pieprzu,

    * sól.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Kalafior przemyć, żeby usunąć zabrudzenia oraz kurz, który mógł osiąść na warzywie w miejscu sprzedaży. Podzielić warzywo na różyczki i wrzucić do garnka albo na metalowe sitko. Dzięki temu łatwiej będzie ugotować kalafiora na parze, co będzie nie tylko zdrowsze, ale i prostsze. Wystarczy położyć sitko nad garnkiem z gotującą się wodą, po czym przykryć je pokrywką, pozwalając, aby różyczki ugotowały się na parze aż do miękkości.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Gotowy kalafior przestudzić przez 5 – 10 minut, po czym bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Można również użyć blendera, jeśli chce się uzyskać bardzo gładką masę, przypominającą wręcz gęsty krem.Szczypiorek umyć i posiekać, dodać do masy kalafiorowej. Zamieszać dokładnie, żeby zielony dodatek ozdobił całą pastę.

  • Trzeci krok

    Trzeci krok

    Na koniec dodać do pasty z kalafiora wszystkie przygotowane przyprawy. Ponownie całość dobrze zamieszać, tworząc pachnącą, jednolitą masę. Przełożyć ją do słoiczka albo plastikowego pojemnika z pokrywką i przechowywać w lodówce.

    Pasta kalafiorowa sprawdza się bardzo dobrze jako dodatek do kanapek, dodatek do mięs lub nawet do obiadu. Dla poprawy walorów smakowych można posypać pastę prażonym sezamem.

Popularne tagi
  • makaron z sosem serowym
  • przygotowanie sosu serowego
  • przepis na sos rabarbarowy
  • mąka ziemniaczana
  • pomidory w zalewie
  • papryczka
  • sos japoński
  • ser feta
  • składniki na sos
  • sos worcestershire
  • fermentacja
  • dobry sos
  • przygotowanie sosu
  • danie mięsne
  • przygotowanie dressingu