Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?

Opiekun artykułu: tasak
Wymagany czas: 30 min.
Advertising
Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?

Jak przyrządzić zaskakujący sos rabarbarowy?

Sos rabarbarowy jest dobrym dodatkiem do wielu rzeczy, głównie do deserów. Lody, ciasta, chleb pełnoziarnisty, wszystko to doskonale sprawdza się z dodatkiem nieco cierpkiego, lecz smacznego elementu. Rabarbarowy przysmak nie jest często spotykany, tym bardziej warto go poznać, zrobić i zachwycić się smakiem.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są niezbędne?

    Jakie składniki są niezbędne?

    Do zrobienia pysznego sosu trzeba wcześniej zebrać odpowiednie elementy, wśród których powinny znaleźć się:

    * 4 łodygi rabarbaru,

    * 1/2 szklanka miodu płynnego,

    * 1 łyżeczka cynamonu,

    * 1 łyżka mąki,

    * gałka muszkatołowa (opcjonalnie).

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Rabarbar dokładnie umyć. Potrzebne są jedynie łodygi, więc jeżeli posiada się na rabarbarze liście, należy je odciąć, nie będą potrzebne. Łodygi umyć dokładnie i pokroić na kawałeczki. Przełożyć do czystego rondelka.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do rabarbaru wlać miód oraz dodać cynamon, który zapewni przystawce wspaniały aromat. Odstawić naczynie na bok na dziesięć minut. W tym czasie rabarbar puści sok pod wpływem działania cukru zawartego w miodzie. Gdy sok wycieknie, położyć rondel na piecu, rozpoczynając podgrzewanie. Mieszać raz po raz i gotować przez 2 – 3 minuty.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Zdjąć rondel z ognia. Spróbować, jaki sos jest w smaku i w razie potrzeby dosłodzić miodem albo cukrem. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, po czym mikserem albo blenderem zmiksować na papkę. Nie trzeba tego robić, jednak dzięki temu sos jest gładszy i smaczniejszy. Po tym etapie sos rabarbarowy można uznać za gotowy.Sos jest bardzo dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pasuje przede wszystkim do deserów, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypróbować go również przy mięsie, np. przy zimnych pieczeniach na kanapki. Smacznego!

Popularne tagi
  • dodatek do deseru
  • zupa z żółtym serem
  • ser topiony
  • dieta odchudzająca
  • wino
  • pasta z awokado
  • przepis na pastę z bakłażana i papryki
  • pomarańcza
  • przekąska
  • przepis na sos do nachos
  • warzywa
  • dodatek
  • sałatka cezara
  • koperek
  • guacamole z cebulą i pomidorami