Jak przyrządzić smaczny sos słodko-kwaśny?

Opiekun artykułu: baabp
Wymagany czas: 15 min.
Advertising
Jak przyrządzić smaczny sos słodko-kwaśny?

Jak przyrządzić smaczny sos słodko-kwaśny?

Sos słodko-kwaśny jest jednym z najbardziej znanych oraz najchętniej wybieranych sosów. Dobrze komponuje się z drobiem, jak również z potrawami z mięsa wołowego lub wieprzowego. Znany jest przede wszystkim z kuchni azjatyckiej i podawany do potraw, które pochodzą z tego kontynentu. Jednak w dzisiejszym świecie, gdy wszystkie składniki do dań z różnych stron świata są w sklepach, warto spróbować zrobić taki przysmak samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Jakie składniki są potrzebne?

    Jakie składniki są potrzebne?

    Przed przystąpieniem do działania należy zebrać odpowiednie składniki. Muszą być dobrej jakości, żeby sos smakował bardzo dobrze oraz zachował dłużej swoje właściwości. Potrzebne są:

    * 3 łyżki sosu sojowego,

    * 3 łyżki ketchupu,

    * 3 łyżki octu,

    * 3 łyżki cukru,

    * 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

    * 1 łyżeczka oleju,

    * 3 łyżeczki imbiru,

    * 2 ząbki czosnku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Olej przełożyć do rondelka lub na patelnię i zacząć lekko podgrzewać. Czosnek obrać z łupinek, a następnie przecisnąć przez praskę – wrzucić na olej. Imbir obrać ze skórki przy pomocy łyżeczki i zetrzeć na tarce o niewielkich oczkach. Dodać na patelnię z olejem oraz czosnkiem, po czym podsmażyć, aż całość lekko się przyrumieni.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Po przyrumienieniu się czosnku z imbirem dodać do niego cukier, sos sojowy, ocet, ketchup – zacząć wszystko dokładnie mieszać. Wszystkie elementy powinny stworzyć jednolitą, gorącą konsystencję. Podczas podgrzewania sos powinien zacząć delikatnie gęstnieć.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Łyżeczkę sosu odlać do szklanki, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać mocno. Po wymieszaniu dodać miksturę do sosu. Połączyć oba elementy. Sos słodko-kwaśny zacznie gęstnieć, tworząc masę gotową do używania jako dodatek do innych potraw. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, można go rozrzedzić, dodając 2 – 3 łyżeczki wody.Sos jest smaczny, szybki i świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do podlania ryżu albo makaronu.