Jak wykonać słynny sos barbecue?
Jak wykonać słynny sos barbecue?
Mięso, tak chętnie grillowane latem, potrzebuje odpowiedniego dodatku. Mogą nim być grillowane warzywa, zimne sałatki, sosy, a szczególnie jeden sos – słynne barbecue, które jest nieodłącznym składnikiem amerykańskiej biesiady przy grillu. Obecnie coraz powszechniej jada się go również w Polsce, lecz zamiast kupować gotowy produkt, najlepiej przyrządzić sos własnoręcznie.
Potrzebne składniki
Jak do przygotowania każdego jedzenia albo dodatku do niego, tak do wykonania sosu potrzebne są odpowiednie składniki. Wśród nich powinno znaleźć się:
* 500 g pomidorów,
* 60 g cukru,
* 2 ząbki czosnku,
* 1/2 cebuli,
* 1/2 łyżki papryki mielonej,
* 1 łyżka oliwy,
* 3 łyżki sosu sojowego,
* 1/4 szklanki octu winnego,
* gałka muszkatołowa,
* cynamon,
* chili mielone,
* imbir mielony.Krok pierwszy
Wszystkie pomidory – najlepiej zadbać o ich dojrzałość i soczystość, sos będzie wtedy bardziej wyrazisty – przemyć zimną wodą, oderwać zielone szypułki, po czym sparzyć wrzątkiem. Obrać wszystkie ze skórki i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować.
Krok drugi
W garnku rozgrzać oliwę. Czosnek i cebulę obrać z łupinek. Czosnek zmiażdżyć przez praskę, a cebulę pokroić na niewielkie kawałki. Wrzucić na rozgrzaną oliwę. Smażyć aż do zmięknięcia obu składników.
Krok trzeci
Do garnka z podsmażonymi warzywami dodać zmiksowane pomidory, ocet winny oraz sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Zmniejszyć płomień pod garnkiem i gotować do momentu, aż wyparuje o połowę. Wtedy dodać cukier i pozostawić na gazie jeszcze przez 20 minut.
Krok czwarty
Doprawić sos przyprawami: papryką, chili, imbirem, cynamonem. Wymieszać mocno, po czym gotować jeszcze 5 – 10 minut. Zazwyczaj sosu wychodzi dość dużo, więc można przelać go do słoiczków i przechowywać w lodówce do używania zarówno na grilla, jak i do potraw mięsnych przygotowywanych w domu.