Sposób przygotowania sosu marinara
Sposób przygotowania sosu marinara
Gotowe sosy – ze słoika albo torebki – są wygodne w użytkowaniu i przygotowaniu. Wystarczy woda albo podgrzanie i gotowe. Jednak mało który posiada smak, który potrafi zachwycić, a co więcej, większość gotowych sosów zawiera liczne konserwanty. Po co się nimi truć, skoro w prosty sposób można przygotować prawdziwy włoski sos marinara, idealny do każdego dania rodem z Włoch?
Jakich składników potrzeba?
Świeże i dobre składniki to podstawa wykonania sosu marinara. Wśród niezbędnych elementów muszą znaleźć się:
* 1 puszka pomidorów,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 cebula,
* 1 łyżka masła,
* oregano,
* bazylia,
* cukier,
* pieprz,
* sól.Pierwszy krok
Przygotować głęboką patelnię. Roztopić na niej masło. W czasie kiedy tłuszcz będzie się roztapiał, obrać z łupinki cebulę i posiekać ją na drobne kawałki. Wrzucić ją na patelnię i podsmażać na małym ogniu, aż ładnie się zeszkli.
Drugi krok
Z łupinki obrać również czosnek. Posiekać go na drobne kawałki i dorzucić na patelnię, żeby również się zeszklił. Zamieszać całość, pozostawiając oba składniki na patelni jeszcze przez 1 minutę. Trzeba uważać, żeby czosnek nie przypalił się, ponieważ sos nie będzie wtedy smakował zgodnie z oczekiwaniami.
Trzeci krok
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać pomidory. Zamieszać wszystko, najlepiej drewnianą łyżką, po czym przykryć patelnię pokrywką. Ustawić gaz na najmniejszy i dusić całość przez 30 minut. Po tym czasie doprawić sos pieprzem, solą, cukrem, oregano oraz dużą ilością bazylii. Wymieszać.
Tak przygotowany sos jest gotowy do użycia go do spaghetti albo do pizzy. Jeśli wykona się go w większej ilości, z powodzeniem można go zamrozić do wykorzystania na później.