Oryginalny sos makowy do sałatki
Oryginalny sos makowy do sałatki
Dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt, że mak to nie tylko dodatek do ciast oraz pieczywa. Z powodzeniem nadaje się do wykorzystania go również do sosów, mających urozmaicić sałatkę. Jeżeli wcześniej nie miało się do czynienia z takim przysmakiem, warto spróbować i zakochać się w sosie makowym.
Niezbędne składniki
Żeby przygotować doskonały sos, trzeba mieć odpowiednie składniki. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
* 1/2 szklanki cukru,
* 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
* 1/2 szklanki oleju winogronowego,
* 1/3 szklanki octu jabłkowego,
* 1/4 szklanki startej cebuli,
* 1 łyżeczka musztardy,
* 1 łyżeczka soli,
* 1,5 łyżeczki maku.Krok pierwszy
Oliwę z oliwek przelać do kubka. Dodać olej z winogron, lekko zamieszać i odstawić na bok.
Krok drugi
Do pojemnika blendera wrzucić cebulę startą na tarce, cukier oraz musztardę. Dolać ocet i miksować aż do całkowitego połączenia się składników. Następnie przelać do blendera połączone oleje i znów miksować, aż utworzą jednolitą całość.
Krok trzeci
Przelać uzyskany sos do słoika. Wsypać mak i zakręcić słoik. Potrząsnąć nim, żeby wymieszać wszystkie składniki.Gotowy sos może być używany od razu lub przechowywany w lodówce przez 3 – 4 tygodnie. Smacznego!