Oryginalny sos makowy do sałatki

Opiekun artykułu: walis
Advertising
Oryginalny sos makowy do sałatki

Oryginalny sos makowy do sałatki

Dla wielu osób zaskoczeniem może być fakt, że mak to nie tylko dodatek do ciast oraz pieczywa. Z powodzeniem nadaje się do wykorzystania go również do sosów, mających urozmaicić sałatkę. Jeżeli wcześniej nie miało się do czynienia z takim przysmakiem, warto spróbować i zakochać się w sosie makowym.

Advertising
Advertising
  • Niezbędne składniki

    Niezbędne składniki

    Żeby przygotować doskonały sos, trzeba mieć odpowiednie składniki. Pomiędzy nimi muszą znaleźć się:
    * 1/2 szklanki cukru,
    * 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
    * 1/2 szklanki oleju winogronowego,
    * 1/3 szklanki octu jabłkowego,
    * 1/4 szklanki startej cebuli,
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * 1 łyżeczka soli,
    * 1,5 łyżeczki maku.

  • Krok pierwszy

    Krok pierwszy

    Oliwę z oliwek przelać do kubka. Dodać olej z winogron, lekko zamieszać i odstawić na bok.

  • Krok drugi

    Krok drugi

    Do pojemnika blendera wrzucić cebulę startą na tarce, cukier oraz musztardę. Dolać ocet i miksować aż do całkowitego połączenia się składników. Następnie przelać do blendera połączone oleje i znów miksować, aż utworzą jednolitą całość.

  • Krok trzeci

    Krok trzeci

    Przelać uzyskany sos do słoika. Wsypać mak i zakręcić słoik. Potrząsnąć nim, żeby wymieszać wszystkie składniki.Gotowy sos może być używany od razu lub przechowywany w lodówce przez 3 – 4 tygodnie. Smacznego!