Jak przygotować balsamiczny winegret?

Opiekun artykułu: nanina
Advertising
Jak przygotować balsamiczny winegret?

Jak przygotować balsamiczny winegret?

Balsamiczny winegret to jeden z najlepszych dodatków do sałatek i pieczywa. Jest bardzo prosty do wykonania w domu, co warto wykorzystać, zarówno gdy potrzebuje się dodatku do obiadu lub kolacji, jak i na spotkanie ze znajomymi. W takiej sytuacji wystarczy zakasać rękawy i zrobić go samodzielnie.

Advertising
Advertising
  • Jakich składników potrzeba?

    Jakich składników potrzeba?

    Żeby wykonać pyszny dodatek do przystawek, potrzebne będą następujące składniki spożywcze:
    * 4 łyżki oliwy z oliwek,
    * 2 łyżki octu balsamicznego,
    * 1 łyżeczka musztardy,
    * sól.
    Oliwę z oliwek można zastąpić olejem sojowym.

  • Pierwszy krok

    Pierwszy krok

    Ocet przelać do niewielkiej miseczki, dodać musztardę i bardzo dokładnie wymieszać. Wystarczy mieszanie łyżeczką, miksera albo blendera można używać, jeżeli chce się przygotować bardzo duże ilości winegretu.

  • Drugi krok

    Drugi krok

    Wlać olej, cały czas mieszając i doprowadzając do uzyskania jednolitej konsystencji. Na zakończenie dodać sól do smaku. Nie trzeba dodawać pieprzu, chociaż gdy chce się mieć dip o ostrzejszym posmaku, wystarczy wykorzystać do jego zrobienia ostrzejszą musztardę.

    Winegret balsamiczny jest gotowy bardzo szybko i może być wykorzystywany do okraszenia sałatki, surówki, wędlin, jak również do moczenia kawałków chleba. Za każdym razem wzbogaca smak dania.