Jak przygotować balsamiczny winegret?
Jak przygotować balsamiczny winegret?
Balsamiczny winegret to jeden z najlepszych dodatków do sałatek i pieczywa. Jest bardzo prosty do wykonania w domu, co warto wykorzystać, zarówno gdy potrzebuje się dodatku do obiadu lub kolacji, jak i na spotkanie ze znajomymi. W takiej sytuacji wystarczy zakasać rękawy i zrobić go samodzielnie.
Jakich składników potrzeba?
Żeby wykonać pyszny dodatek do przystawek, potrzebne będą następujące składniki spożywcze:
* 4 łyżki oliwy z oliwek,
* 2 łyżki octu balsamicznego,
* 1 łyżeczka musztardy,
* sól.
Oliwę z oliwek można zastąpić olejem sojowym.Pierwszy krok
Ocet przelać do niewielkiej miseczki, dodać musztardę i bardzo dokładnie wymieszać. Wystarczy mieszanie łyżeczką, miksera albo blendera można używać, jeżeli chce się przygotować bardzo duże ilości winegretu.
Drugi krok
Wlać olej, cały czas mieszając i doprowadzając do uzyskania jednolitej konsystencji. Na zakończenie dodać sól do smaku. Nie trzeba dodawać pieprzu, chociaż gdy chce się mieć dip o ostrzejszym posmaku, wystarczy wykorzystać do jego zrobienia ostrzejszą musztardę.
Winegret balsamiczny jest gotowy bardzo szybko i może być wykorzystywany do okraszenia sałatki, surówki, wędlin, jak również do moczenia kawałków chleba. Za każdym razem wzbogaca smak dania.