Jak przyrządzić dobry dip serowo-ananasowy?
Jak przyrządzić dobry dip serowo-ananasowy?
Sosy do przystawek, zwane dipami, są bardzo różnorodne, zarówno smakowo, jak i kolorystycznie. Każdy z nich inaczej podkreśla smak potraw, dzięki czemu wraz z podaniem sosu zmienia się jakość dania. Do sosów z jogurtu, z czosnku, z ziół i pomidorów, każdy jest już przyzwyczajony, dlatego od czasu do czasu dobrze jest zdecydować się na coś zupełnie innego, na połączenie wręcz zaskakujące. Ananas oraz ser komponują się wyjątkowo dobrze, dlatego zamiast od nich stronić, warto przygotować smaczny sos.
Jakie składniki są niezbędne?
Podstawą stworzenia zachwycającego dipu jest przygotowanie odpowiednich składników, wśród których muszą znaleźć się:
* 350 g serka homogenizowanego waniliowego,
* 3 łyżki cukru pudru,
* 2 łyżki szczypiorku,
* 2 łyżki szynki,
* 1 szklaka orzechów, najlepiej pekanów,
* 1/2 puszki ananasa.
Krok pierwszy
Ananasa z puszki przelać na sitko ustawione nad zlewem i dokładnie odcedzić z zalewy. Pozostawić na 5 minut, żeby okapał. W razie potrzeby docisnąć łyżką, ponieważ soku ma być jak najmniej. Szczypiorek przemyć i posiekać go bardzo drobno.
Krok drugi
Plasterki szynki pokroić w bardzo drobne kawałeczki, tak aby uzyskać dokładnie 2 łyżki produktu. Przełożyć do miski, dodać szczypiorek, a następnie serek homogenizowany i wszystko dokładnie wymieszać.Ananasa odsączonego z zalewy pokroić na kawałki, najlepiej niewielkie, wrzucić do serka i całość doprawić cukrem pudrem. Bardzo dokładnie wymieszać ze sobą składniki, tworząc gładką papkę.
Krok trzeci
Z gotowego dipu uformować na talerzu kupkę. Wygładzić ją, a następnie zacząć okładać posiekanymi pekanami, zakrywając całą jasną masę. Po zakryciu jej całkowicie należy włożyć przystawkę do lodówki, żeby bardzo dobrze się zmroziła. Można zostawić dip na kilka godzin albo na całą noc. Sos dobrze smakuje zarówno z krakersami, grzankami, kawałkami bagietki, jak i z plasterkami owoców. Nowa jakość potraw – gwarantowana.