Jak przygotować dobry sos holenderski?
Jak przygotować dobry sos holenderski?
Kremowy sos holenderski jest wspaniałym dodatkiem zarówno do mięs, jak i do warzyw. Raz spróbowany z pewnością zasmakuje całej rodzinie i stanie się stałym dodatkiem do potraw. Taki efekt, jak również konsystencję i kolor sos zawdzięcza dobrym składnikom.
Chociaż sos holenderski podaje się w najlepszych restauracjach, jednak nie stoi to na przeszkodzie w wykonaniu go również w domu.
Jakie składniki są potrzebne?
Żeby zrobić smaczny sos holenderski trzeba zebrać bardzo świeże składniki spożywcze, wśród których powinny znaleźć się:
* 100 g masła,
* 4 żółtka,
* 1 łyżka soku z cytryny,
* biały pieprz,
* sól.
Krok pierwszy
Do czystej miski o wysokich brzegach wbić żółtka. Zacząć je ubijać – najlepiej mikserem, chociaż można wykorzystać też tradycyjną trzepaczkę, choć zajmie to więcej czasu. W miarę ubijania żółtek dodawać sok z cytryny, który nada masie lepszego kolorytu oraz posmaku.
Krok drugi
Miksować nadal, nawet po dodaniu soku cytrynowego. Stopniowo doprawiać solą oraz pieprzem. Jeśli chce się uzyskać bardzo puszystą konsystencję sosu, można ubijać go na parze, czyli postawić miskę na garnku z parującą wodą. Nie jest to jednak konieczne, sos i bez tego będzie smaczny.
Krok trzeci
W rondelku roztopić masło i przestudzić je. Gdy będzie miało temperaturę pokojową, zacząć dodawać masło powoli do masy jajecznej.Sos holenderski stopniowo będzie gęstniał, zmieniając konsystencję na zbliżoną do majonezu. Najlepiej podawać go od razu po przygotowaniu, jednak można go także przelać do pojemniczka i zastosować następnego dnia. Długie przechowywanie nie jest zalecane, ponieważ sos może się szybko zepsuć.